Reka Huangpu še kar prinaša poginule prašiče

Iz reke v Šanghaju, ki jo zajemajo tudi kot pitno vodo, so potegnili že več kot 7500 poginulih živali.

Objavljeno
15. marec 2013 12.04
CHINA-POLLUTION-FARM-ANIMAL-PIG
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Šanghaj - Iz reke Huangpu, ki teče skozi 23 milijonsko mesto Šanghaj, lokalne oblasti še vedno odstranjujejo trupla prašičev, ki naj bi jih prineslo iz farm višje ob reki. Po zadnjih podatkih so v vodi in na obrežju našli 7545 živali.

Kljub zagotovilom lokalnih oblasti, da gnijoča trupla niso vplivala na kakovost vode v reke, ki predstavlja del vodnih zalog za milijonsko mesto, je tamkajšnje prebivalstvo zaskrbljeno. Najbolj glasni so spletni uporabniki, ki oblasti obtožujejo prikrivanja informacij. »Toliko poginulih prašičev, kakovost vode pa naj ne bi bila slabša? Koga vlečejo za nos? Kaj mislijo, da smo ljudje neumni?« se je glasilo edno od sporočil objavljenih na spletu.

Šanghajske mestne oblasti so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP s prstom pokazale na območje Jiaxing, ki leži višje ob reki. Vsaj eden od tamkajšnjih prašičerejcev je priznal, da je bolne živali odvrgel v reko Huangpu, a je večina živali po mnenju kitajskih veterinarjev najverjetneje prišla iz ene od večjih farm.