Ribje mešetarjenje v ZDA

Goljufije s hrano: Za velik denar kupujejo navadne ribe.

Objavljeno
24. februar 2013 10.20
Koper, 24.3.2010, riba Pic. Foto: Marko Feist
S. K., New York
S. K., New York
New York – Evropo v zadnjem času pretresa škandal s konjskim mesom, Američani pa imajo težave z ribami. Trgovci, še bolj pa gostilničarji izkoriščajo navidezno podobnost ribjih vrst, zato Američani v več kot tretjini primerov na krožnik ne dobijo ribe, ki so jo naročili in plačali, ampak njeno cenejšo in manj cenjeno različico.

New York – Evropo v zadnjem času pretresa škandal s konjskim mesom, Američani pa imajo težave z ribami. Trgovci, še bolj pa gostilničarji izkoriščajo navidezno podobnost ribjih vrst, zato Američani v več kot tretjini primerov na krožnik ne dobijo ribe, ki so jo naročili in plačali, ampak njeno cenejšo in manj cenjeno različico.

Raziskovalci neprofitne organizacije za varovanje oceanov Oceana so z genskimi testi preverili ribje vzorce na dvanajstih območjih v ZDA in povsod odkrili prevare. V New Yorku so obiskali šestnajst restavracij, v katerih strežejo suši in prav v vseh so odkrili ribe z zavajajočimi in napačnimi imeni. Izkazalo se je, da nikakor ni pametno naročiti (oziroma predvsem preplačati) bele tune, kajti v 94 odstotkih vzorcev so potrdili, da je bila to vrsta skuše.

Podobne zamenjave dražjih rib s cenejšimi so očitno vsakdanji pojav. Rdeči hlastač, riba iz Mehiškega zaliva, ima, sodeč po rezultatih raziskave na krožnikih, lahko veliko nadomestkov. V 120 vzorcih, ki so kupcem ponujali to cenjeno ribo, so namesto rdečega hlastača našli kar 28 različnih vrst rib, 17 od teh jih sploh ni bilo iz družine hlastača. Podobne težave ima še ena zelo zaželena riba – divji losos, ki ga v restavracijah redno menjujejo za cenejše sorodnike.

Glavna avtorica raziskave Kimberly Warner ugotavlja, da je povod za takšne prevare podobnost različnih vrst rib. Nič hudega sluteči potrošniki, tudi tisti najbolj razgledani, zelo težko na videz ločijo med vrstami rib, zato zamenjava niti ni težka, pravi.

Takšno početje ni le prevara potrošnikov, ampak lahko celo ogroža zdravje, ko, denimo, rdečega hlastača zamenjajo z ribo, ki ima posebno visoko vsebnost živega srebra in bi se je morale nosečnice izogibati. Poleg tega daje napačno označevanje rib potrošnikom lažni občutek o razširjenosti posameznih vrst rib in omogoča razvoj črnega trga.

Zato organizacija zahteva vzpostavitev sistema sledljivosti ribe od čolna do krožnika, okrepitev inšpekcijske službe in strožje kazni. Prevare se sicer dogajajo po vsej državi. Tako prebivalci Južne Kalifornije v več kot polovici primerov ne dobijo tistega, kar so naročili, ampak ribe, ki so bolj razširjene, laže dostopne in cenejše. Izkazalo se je, da so še najbolj pošteni gostilničarji in trgovci v Seattlu in Bostonu, a tudi tam bo vsak peti gost na krožnik dobil drugačno ribo, kot jo je naročil.

Zato ni čudno, da je napačno označevanje rib v ZDA dvignilo veliko prahu in da mnogi zahtevajo ukrepanje vlade oziroma vsaj spoštovanje že veljavnih predpisov. Petsto znanih kuharjev je peticijo naslovilo celo na kongres, kjer pa ribje prevare še niso na dnevnem redu.