Romney: Nismo zmagali za veliko, ampak dovolj

Mitt Romney je zanesljivo zmagal na strankarskih volitvah za republikanskega predsedniškega kandidata v Arizoni.

Objavljeno
29. februar 2012 09.16
Mo. Z., Delo.si
Mo. Z., Delo.si

New York - Nekdanji guverner ameriške zvezne države Massachusetts Mitt Romney je sinoči zanesljivo zmagal na strankarskih volitvah za republikanskega predsedniškega kandidata v Arizoni, nekoliko manj zanesljivo pa je dosegel tudi ključno zmago v rojstni državi Michigan, piše Slovenska tiskovna agencija.

Romney je z zmago v Arizoni osvojil vseh 29 delegatov za nacionalno konvencijo republikanske stranke konec avgusta v Tampi na Floridi, kjer bo potrjen zmagovalec, ki se bo na volitvah 6. novembra pomeril z demokratom Barackom Obamo. Po 75 odstotkih preštetih glasov jih je Romney dobil 48, nekdanji zvezni senator iz Pensilvanije Rick Santorum pa 26 odstotkov.

V Michiganu, kjer je Romney po 90 odstotkih preštetih glasov dobil 41 odstotkov, nekdanji senator iz Pensilvanije Rick Santorum pa 38 odstotkov glasov, bo zmagovalec vsakega od 14 zveznih okrožij dobil dva delegata, po enega pa bosta dobila Romney in Santorum, ker sta dobila več kot 25 odstotkov glasov.

Zaradi sistema se lahko zgodi, da bo Santorum, če bo zbral več zmag po okrožjih, v Michiganu dobil več delegatov kot zmagovalec države Romney, piše STA.

Nekdanji predsednik predstavniškega doma zveznega kongresa iz Georgie Newt Gingrich bo v Arizoni osvojil tretje mesto, zvezni kongresnik iz Teksasa Ron Paul pa zadnje, četrto. V Michiganu kaže, da bo obratno. Romney bo v vsakem primeru povečal svojo prednost pred zasledovalci glede na število osvojenih delegatskih glasov. Do sinoči jih je imel po štetju ameriške tiskovne agencije AP 123, Santorum jih je imel 72, Gingrich 32 in Paul 19. Za zmago jih je potrebo zbrati najmanj 1144.

Dovolj

»Nismo zmagali za veliko, ampak smo zmagali za dovolj,« je privržencem povedal Romney, ki si je lahko oddahnil, saj bi mu v primeru poraza v Michiganu, kjer se je rodil, in kjer je bil njegov oče guverner, trda predla. Santorum ga je začel po zmagah v Koloradu, Minnesoti in Missouriju v anketah ogrožati, podpora pa mu je padla tudi zaradi nenehnih kritik rešitve avtomobilske industrije s pomočjo zveznega proračuna, ki se je izkazala uspeh.

Reševanju Detroita s pomočjo davkoplačevalskega denarja nasprotujejo tudi ostali trije kandidati, a se s tem preveč ne izpostavljajo, ker je poteza Obame v Michiganu in v ZDA priljubljena. Obama je v torek na to znova opozoril, ko je navdušene sindikaliste avtomobilske industrije v Washingtonu spomnil, da jih je rešil, republikanci pa da bi jih zavrgli.

Republikanski volivci nezadovoljni

Vzporedne ankete so pokazale, da republikanski volivci še vedno niso navdušeni nad izborom. Le 45 odstotkov jih trdno podpira svojega kandidata, 38 odstotkov jih ima zadržke, 16 odstotkov pa bi volilo pač za enega, ker so mu drugi še manj pri srcu. Najpomembneje za večino udeležencev sinočnjih volitev je sposobnost kandidata premagati Obamo. Večino teh glasov je zbral Romney, Santorum pa večino glasov tistih, ki jim je najboljša kandidatova lastnost konzervativnost.

Kampanja se zdaj seli na vse strani ZDA, saj bodo 6. marca volitve in strankarska zborovanja v desetih državah hkrati. Gingrich in Paul še vztrajata, a jima brez odmevnih rezultatov 6. marca ne bo uspelo. Najprej bodo že v soboto strankarska zborovanja v zvezni državi Washington, kjer bodo razdelili 40 delegatov za konvencijo.

Na tako imenovani »super torek« 6. marca pa bodo po pisanju STA izbirali še v državah Georgia (76 delegatov), Aljaska (24), Idaho (32), Massachusetts (38), Severna Dakota (28), Oklahoma (40), Ohio (63), Tennessee (55), Vermont (17) in Virginia (46). Od 6. do 10. marca bodo potekale okrožne konvencije še v Wyomingu, in sicer za porazdelitev 12 delegatov.