Romney zanesljivo osvojil še Illinois

Mitt Romney je v Illinoisu osvojil okoli 400.000 oziroma 47 odstotkov glasov republikancev.

Objavljeno
21. marec 2012 17.59
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si

Washington − Mitt Romney je sinoči zanesljivo zmagal na strankarskih volitvah za izbiro republikanskega predsedniškega kandidata v ameriški zvezni državi Illinois. Nekdanji guverner Massachusettsa je s tem še povečal svojo prednost pred tremi tekmeci v seštevku delegatskih glasov za nacionalno konvencijo stranke konec avgusta v Tampi na Floridi, piše Slovenska tiskovna agencija.

Romney je v Illinoisu osvojil okoli 400.000 glasov republikancev oziroma 47 odstotkov, nekdanji senator iz Pensilvanije Rick Santorum 35 odstotkov, zvezni kongresnik iz Teksasa Ron Paul devet odstotkov, nekdanji predsednik predstavniškega doma zveznega kongresa Newt Gingrich iz Georgie pa osem odstotkov.

Romney je pred volitvami v Illinoisu po izračunih ameriške tiskovne agencije AP zbral 521 glasov delegatov, za zmago in priložnost za dvoboj z demokratskim kandidatom Barackom Obamo na splošnih volitvah šestega novembra pa jih je potrebnih 1144. Santorum jih je do Illinoisa imel 253, Gingrich 136, Paul pa 50.

Illinois bo v Tampo poslal 69 delegatov, torkove volitve pa so jih med kandidate proporcionalno razdelile 54. Romney se je v predmestju Chicaga volivcem zahvalil za izjemno zmago in predsedniku Obami sporočil, da je Američanom dovolj njegove politike. »Obama ne razume genialnosti ameriškega gospodarstva, ki ga poganja svoboda,« je po pisanju STA dejal Romney in obljubil nov začetek.