Sirska vlada podprla Ananov mirovni načrt

Sirske varnostne sile so menda med srditimi spopadi z uporniki za kratek čas vdrle tudi na ozemlje Libanona.

Objavljeno
27. marec 2012 09.47
Posodobljeno
27. marec 2012 10.04
Ma. Ja., Mo. B., Delo.si
Ma. Ja., Mo. B., Delo.si

Damask, Peking − Sirska vlada je podprla mirovni načrt posebnega odposlanca Združenih narodov in Arabske lige za Sirijo Kofija Anana. Kot je po poročanju britanske BBC povedal njegov tiskovni predstavnik, je Anan odločitev sirskega režima označil za »pomemben prvi korak, ki bi lahko naredil konec nasilju in prelivanju krvi«, hkrati pa opozoril, da je ključnega pomena implementacija načrta.

Članica Sirskega narodnega opozicijskega sveta Basma Kodmani je sporočila, da opozicija pozdravlja odločitev sirskega režima, čeprav je pred tem Ananovo pobudo označila za priložnost, da režim nadaljuje s svojo represijo. »Še naprej bomo zahtevali, da Bašar al Asad odstopi. To se ne bo nikoli spremenilo, saj je zato umrlo na tisoče ljudi ... Kar hočem povedati je, če bo to odprlo pot k mirnem prehodu oblasti, bomo to podprli,« je še povedala.

Odločitev sirskega režima so z nekaj zadržanosti pozdravile tudi Združene države Amerike, ki so povedale, da gre za »pomemben korak«, a bo moral Asad svojo zavezo dokazati z dejanji. »Od njega pričakujemo, da bo sprejel takojšne ukrepe za implementacijo Ananovega predloga. Da bo utišal svoje orožje in humanitarni pomoči odprl vrata,« je povedala tiskovna predstavnica ameriškega zunanjega ministrstva Victoria Nuland.

Po poročanju Guardiana so tudi drugih zahodni diplomati nekoliko skeptični nad obljubo Asada. Številni namreč menijo, da gre le za še en poskus pridobivanja časa, med katerim bo režim poskušal obračunati z opozicijo. Novembra lani je namreč Damask že pristal na mirovni plan, ki ga je takrat predlagala Arabska liga. Opazovalna misija ni obrodila sadu, nasilje pa se je stopnjevalo kljub prisotnosti mednarodnih opazovalcev.

Sirske sile med spopadi vdrle v Libanon

Kljub odločitvi sirskega režima se prelivanje krvi nadaljuje. Po podatkih Sirskega observatorija za človekove pravice je bilo v današnjem nasilju tako ubitih najmanj 13 ljudi.

Sirske varnostne sile so med srditimi spopadi z uporniki za kratek čas vdrle tudi na ozemlje Libanona in z izstrelki poškodovale eno od hiš v pokrajini Mašari al Ka, regiji, ki leži na meji med državama. Po drugi strani pa nekatere tuje tiskovne agencije poročajo, da sirske varnostne sile niso fizično prešle meje, ampak je v redko poseljeno območje priletelo le nekaj izstrelkov. »Na libanonski strani meje ni sirske vojske,« je po poročanju ameriške tiskovne agencije AP zagotovil vir iz libanonske vojske.

Zaskrbljujoče navedbe o otrocih vojakih

Iz Sirije pa medtem še naprej prihajajo zaskrbljujoča poročila. Po podatkih sirskega observatorija za človekove pravice so se včeraj in danes ponoči tako nadaljevali napadi režimskih varnostnih sil na mesto Homs, provinco Damask in druge tarče, pri čemer je umrlo okoli 40 ljudi.

Še bolj zaskrbljujoče pa so navedbe, da sirski uporniki v svojem boju proti režimu predsednika Bašarja al Asada uporabljajo otroke vojake [konvencije sodelovanje v spopadih prepovedujejo otrokom mlajšim od 16 let]. Kot je novinarjem včeraj povedala posebna predstavnica ZN za otroke v oboroženih konfliktih Radhika Coomaraswamy, navedb o otrocih, vključenih v Svobodno sirsko vojsko, še niso uspeli preveriti.

Poleg tega je včeraj je odstopila ena od sodelujočih pri tričlanski komisiji, ki preiskuje stanje človekovih pravic v Siriji Yakin Erturk. Nekdanja posebna poročevalka ZN za nasilje nad ženskami in članica odbora Sveta Evrope za preprečevanje mučenja je za svojo potezo okrivila Asdaovo nepripravljenost, da bi zunanjim opazovalcem omogočil dostop do vsega, kar želijo videti.

Komisija je do zdaj sicer sestavila dve poročili. V enem od njiju, objavljenim ta mesec, so med drugim zapisali, da so sirske sile ustrelile neko žensko in otroke ter v skladu z ukazi vladnih uradnikov mučile ranjene protestnike

Razmere v Siriji bodo sicer tudi glavna tema pogovorov na tridnevnem arabskem vrhu, ki se danes začenja v Bagdadu.

Anan išče podporo Pekinga

Nekdanji generalni sekretar Združenih narodov in posebni odposlanec ZN in Arabske lige za Sirijo Kofi Anan se je danes sestal s kitajskim predsednikom vlade Wenom Jiabaom. Potem ko je pretekli konec tedna pridobil podporo Moskve, je poskušal za svoj predlog zaustavitve že več kot leto dni trajajočega nasilja in prehod k bolj reprezentativnemu političnemu sistemu v Siriji pridobiti še Peking. Po poročanju BBC je Wen podprl strategijo Kofija Anana, ki bo po njegovih besedah vodila do napredka.

Kitajska je − tako kot Rusija − v zadnjih mesecih že dvakrat izrekla veto na resolucijo varnostnega sveta ZN, ki bi obsodila obračunavanje s protirežimskimi protestniki v Siriji. Vseeno je že večkrat pozvala k prenehanju nasilja, na začetku meseca pa je podprla tudi skupno izjavo ZN, ki je sirskega predsednika Bašarja al Asada pozvala k miru. Poleg tega je Peking tudi sam predlagal mirovni načrt, ki poziva k takojšnjemu prenehanju sovražnosti, v katerem je po podatkih ZN od marca lani umrlo že več kot 9000 ljudi, in k dialogu med Asadovim režimom in opozicijo.

Analitiki: Kitajska podpira dialog, ne pa tudi posredovanja

Kitajsko zunanje ministrstvo je po poročanju francoske tiskoven agencije AFP včeraj sporočilo, da podpirajo Ananova prizadevanja, a še vedno ni jasno, ali to pomeni popolno podporo odposlančevega mirovnega načrta ali le načelno podporo njegovih namenov.

Analitiki sicer ocenjujejo, da Kitajska podpira politični dialog, s katerim bi rešili nastalo krizo, po izkušnji iz Libije, kjer je mednarodna skupnost pomagala zrušiti režim polkovnika Moamerja Gadafija, pa odločno nasprotuje tujemu vojaškemu posredovanju ali poskusu spremembe režima.

Po mnenju strokovnjakov se bo tako Peking, preden bo prižgal zeleno luč za Ananov mirovni načrt, z njim podrobno seznanil. Vseeno je Ananu nalogo pretekli konec tedna olajšal uspešen obisk v Moskvi, ki je odposlancu izrazila popolno podporo. Med njegovim obiskom je ruski predsednik Dmitrij Medvedjev namreč dejal, da ima Sirija morda zadno možnost, da se izogne krvavi državljanski vojni in obljubil tudi pomoč Moskve.