Rusija: Ducat Greenpeacovih aktivistov na svobodi

Okrožna sodišča v Sankt Peterburgu so 12 okoljevarstvenikom odobrila varščino in jih izpustila na prostost.

Objavljeno
19. november 2013 19.50
RUSSIA-OIL-ENERGY-PROTEST-ENVIRONMENT-SCIENCE-POLAND
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Sankt Peterburg - Ruske oblasti so očitno nekoliko omehčale svojo politiko do okoljevarstvenikov Greenpeaca, ki jim zaradi protesta proti črpanju nafte v Arktičnem morju grozi do sedem let zapora. Okrožna sodišča v Sankt Peterburgu so namreč včeraj in danes odločila, da bo 12 obtoženih sojenje spremljalo s prostosti. Mednarodna okoljevarstvena organizacija bo za vsakega od njih položila 61.400 dolarjev varščine.

Med tistimi, ki jih bodo v kratkem izpustili na svobodo, so poleg treh Rusov (fotografa Denisa Sinjakova, tiskovnega predstavnika Andreja Alahverova in zdravnice Jekaterine Zspa) tudi številni tuji državljani: Ana Paula Maciel iz Brazilije, David John Haussmann iz Nove Zelandije, Argentinec Miguel Hernan Perez Orsi, Kanadčan Paul Ruzycki, Poljak Tomasz Dziemianczuk, Italijana Cristian D'Alessandro in Camila Speziale, Francoz Francesco Pisanu in Sini Saarela s Finske. Manj sreče kot kolegi pa je imel Avstralec Colin Russell, ki mu je sodišče pripor podaljšalo do 24. februarja.

Po poročanju tujih agencij je sicer vseh 12 okoljevarstvenikov še vedno v priporu, saj pristojne službe še niso dobile potrdila o plačilu varščine. Greenpeace je v izjavi za javnost zapisal, da so denar že zbrali, zdaj pa čakajo na napotke, kam ga morajo nakazati.

Greenpeace je danes še sporočil, da imajo dovolj sredstev za plačilo varščine vsem 28 okoljevarstvenikom in dvema novinarjema. Okrožna sodišča bodo z obravnavo posameznih primerov nadaljevala še ta teden.

Ruske oblasti so posadko kultne okoljevarstvene ladje Arctic Sunrise aretirale 19. septembra, dan potem, ko sta se dva aktivista poskušala povzpeti na naftno ploščad v Pečorskem morju. Sprva so jih obtožili piratstva, za kar je zagrožena zaporna kazen 15 let, pozneje pa so obtožbe omilili na huliganstvo, za kar je zagroženih sedem let zapora.

Tako Greenpeace kot Nizozemska vztrajata, da je protest potekal v mednarodnih vodah, zato je aretacija aktivistov povsem nezakonita, Rusija pa na drugi strani trdi, da so naftno ploščad napadli v njeni gospodarski coni.