Rusija: od anatomije protesta do politične anatomije

Sergeju Udalcovu zaradi obtožbe o organizaciji protestov grozi deset let zapora.

Objavljeno
19. oktober 2012 22.23
Polona Frelih, Moskva
Polona Frelih, Moskva
Moskva – V Rusiji bodo konec tedna volitve v koordinacijski­ svet nesistemske opozicije, ki se je do zdaj ukvarjala predvsem z organizacijo množičnih protestnih shodov. Z uvedbo 45-članskega odbora se bodo posvetili tudi političnemu­ programu.

Med kandidati za člane sveta je tudi voditelj Leve fronte Sergej Udalcov, ki so ga sredi tedna obtožili organizacije množičnih nemirov, za kar je predvidena desetletna zaporna kazen. Udeležbo na alternativnih volitvah je do četrtka zvečer potrdilo 160.000 ljudi, predvsem iz Moskve in Sankt Peterburga, mest z največjim protestnim potencialom v Rusiji, h glasovanju pa so se prijavili tudi številni Rusi v tujini. Kandidaturo je vložilo 200 ljudi, med katerimi bodo izbirali 20 kandidatov iz splošne liste ter pet nacionalistov, liberalcev in levičarjev. »Trenutno je večini ruskih državljanov odvzeta pravica do politične reprezentacije. V modernem svetu ima človek svojega zdravnika, odvetnika, turističnega agenta in vsak, ki mu ni vseeno, bi moral imeti političnega predstavnika. Ne samo v času protestov, ampak vedno,« piše na njihovi spletni strani.

Volilna dneva bodo spremljale demonstracije, za katere so oblasti dale dovoljenje z omejitvijo 1500 udeležencev. Zaradi kazenske ovadbe proti Udalcovu ni izključeno, da bo številka precej večja. »Z Udalcovom sva si povsem različna – on je socialist, jaz pa liberalec. Zdaj to ni pomembno. Vsi se moramo postaviti za Sergeja,« je k udeležbi na demonstracijah pozval Boris Nemcov, ki je prav tako vložil kandidaturo.

Udalcov se je v nemilosti znašel le teden dni zatem, ko je televizijska postaja NTV objavila dokumentarni film Anatomija protesta 2, v katerem so predvajali tudi posnetek skrite kamere, na katerem domnevno Udalcov z vplivnim gruzinskim politikom v Minsku razpravlja o revoluciji v Rusiji. »Po ogledu filma so preiskovalci ugotovili, da so Gruzijo na srečanju predstavljali predsednik parlamentarnega odbora za obrambo in varnost Givi Targamadze, gruzinski konzul v Moldaviji Mihail Ivanišvili ter njuni trije sodelavci, rusko stran pa Sergej­ Udalcov ter njegova privrženca Konstantin Lebedev in Leonid Razvozžajev,« je sporočil tiskovni predstavnik generalnega državnega tožilstva Vladimir Markin. Obtožnico so vložili tudi proti Lebedevu in Razvozžajevu.­

Obtožbe in obračuni

Zaradi domnevnega srečanja s Targamadzejem, ki je tesni sodelavec gruzinskega predsednika Mihaila Saakašvilija in v Rusiji velja za glavni motor revolucije vrtnic v Gruziji ter oranžne revolucije v Ukrajini, so Udalcova v Anatomiji protesta obtožili izdaje domovine, pobeglega nekdanjega predsednika Banke Moskve Andreja Borodina pa financiranja opozicije. Po predvajanju dokumentarnega filma je ruski parlament zahteval preiskavo,­ vodja parlamentarnega odbora za varnost in boj proti korupciji Irina Jarovaja pa namignila, da Udalcova utegne doleteti še hujša obtožnica. »Pogovor, ki ga je narod spremljal po televiziji, je dokaz precej resnejšega zločina,« je odločna Jarovaja.

Udalcov vztraja, da je posnetek ponarejen: »V zadnjih mesecih sem se srečal s številnimi ljudmi, med njimi Gruzinci, Belorusi, Ukrajinci ter državljani drugih evropskih držav. Za politika je to nekaj običajnega. V nekaterih primerih smo od poslovnežev hoteli finančno podporo za delovanje Leve fronte, nikoli pa nismo razpravljali o nasilnih akcijah ali prejemali denarja od tujih agentov.« Srečanje z njim je Targamadze že zanikal, preiskovalci pa vztrajajo, da je posnetek avtentičen.

Televizijska postaja NTV je že dolgo Kremljevo sredstvo za obračunavanje z nasprotniki. Pred Udalcovom so se lotili opozicijskega protestnega gibanja v celoti in v prvem delu Anatomije protesta trdili, da udeležencem za udeležbo plačujejo, Pussy Riot označili za tuje plačanke, pred tem pa sta se na njihovem sramotilnem programu znašla tudi nekdanji moskovski župan Jurij Lužkov ter beloruski diktator Aleksander Lukašenko.

Desetletna zaporna kazen grozi še enemu vidnemu članu opozicije – Alekseju Navalnemu, ki je obtožen sodelovanja pri načrtovanju kraje lesa iz državnega podjetja KirovLes.