Rusija ponudila popust za plin, a ga je Kijev zavrnil

Kijev je zatrdil, da dolga za ruski plin ne bodo poravnali, dokler ne bo sklenjen dokončen dogovor o ceni.

Objavljeno
11. junij 2014 13.16
Belgium EU Ukraine
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Kijev − Predstavnika Rusije in Ukrajine bosta danes pod okriljem EU v Bruslju znova sedla za pogajalsko mizo. Po besedah evropskega komisarja za energijo Güntherja Oettingerja bodo za sklenitev dokončnega dogovora o ceni zemeljskega plina, ki ga Rusija po ukinitvi vseh popustov močno podražila, potrebovali še deset dni.

Kremelj je v izjavi za javnost, ki jo je izdal ponoči, sporočil, da je Vladimir Putin predstavnikom ruske delegacije naročil, naj bodo pogajanja konstruktivna in naj vodijo v dogovor, ki bo sprejemljiv za obe strani. Ruski naftni gigant Gazprom je Ukrajini tako danes znova preložil rok uvedbe sheme predplačila, v skladu s katero bi morala Ukrajina za plin plačevati vnaprej. »Rusija je sprejela ukrepe v korist nadaljevanja pogajanj, ki v zadnjih dneh potekajo razmeroma intenzivno. Sistem predplačila je odložila na ponedeljek,« je sporočil prvi mož Gazproma Aleksej Miler.

Rusija po novem za tisoč kubičnih metrov plina od Ukrajine zahteva nekaj več kot 485 dolarjev, skoraj dvakrat toliko, kolikor je Kijev plačeval doslej. Ceno so dvignili zaradi ukinitve več popustov, zato se namerava Kijev zdaj pogajati le še o osnovni ceni. Kot so pojasnili, zato tudi zavračajo ponujeni popust sto dolarjev na tisoč kubičnih metrov. »Poznamo te ruske igre: ruska vlada odobri popust in ruska vlada ga nato ukine. Naše stališče ostaja trdno, zahtevamo spremembo pogodbe,« je povedal ukrajinski premier Arsenij Jacenjuk.

Ukrajinski minister za energijo Jurij Prodan je po poročanju tiskovne agencije Interfax-Ukraine danes zatrdil, da Kijev ne namerava poravnati neplačanih računov za ruski plin, vse dokler ne sklenejo dokončnega dogovora o ceni.