Rusija: predvolilno rožljanje z orožjem

Nič več kot predvolilno nabiranje točk je tudi zadnji televizijski nastop ruskega predsednika Dmitrija Medvedjeva.

Objavljeno
24. november 2011 20.03
Posodobljeno
25. november 2011 06.45
Polona Frelih, Moskva
Polona Frelih, Moskva
Moskva – Ruski predsednik Dmitrij Medvedjev bo vladajočo stranko Enotna Rusija 4. decembra popeljal na volitve, a je tako kot premier Vladimir Putin v zadnjem času deležen drastičnega padca podpore.

Nič več kot predvolilno nabiranje točk je tudi njegov zadnji televizijski nastop, v katerem je zagrozil, da bo Rusija izstopila iz novega sporazuma o omejevanju jedrskega orožja Start in na meje z EU namestila svoje rakete, če Združene države Amerike ne bodo v pisni obliki zagotovile, da ščit ni usmerjen proti Rusiji.

Da gre za predvolilni manever, dokazuje tudi dejstvo, da je bil govor Medvedjeva uvertura v ministrsko zasedanje Nata v Bruslju, ki bo komaj čez dobra dva tedna. »Američani ponavljajo, da ščit ni usmerjen proti Rusiji. Ko zahtevamo, da to zapišejo na papir v obliki pravno zavezujočih zagotovil, nas zavrnejo,« je Medvedjev nezadovoljen z uradnim Washingtonom, s katerim so prav po zaslugi njegovih prizadevanj dosegli dogovor o novem Startu, kar je tudi največji dosežek t. i. ponovnega zagona v ameriško-ruskih odnosih.

V primeru nadaljnjega uresničevanja načrtov o postavitvi delov protirakatnega ščita na Poljskem in v Romuniji se bo Rusija odzvala z vrsto protiukrepov, med katerimi je Medvedjev poleg izstopa iz Starta izrecno omenil še namestitev radarja za zgodnje opozarjanje in raket Iskander v ruski eksklavi Kaliningrad ter naprednih oborožitvenih sistemov, ki bi jih lahko uporabili za uničenje evropskega dela ameriške protiraketne obrambe na zahodu in jugu države. »Če se bo to dejansko zgodilo, potem bo protiraketni ščit povsem neuporaben,« je pojasnil ruski vojaški strokovnjak Igor Korotčenko.

Ali Američani lažejo 
o protiraketnem ščitu?

Besede Medvedjeva je nadgradil Dmitrij Rogozin, ruski veleposlanik pri Natu in glavni ruski pogajalec za protiraketni ščit, ki je zatrdil, da rusko vodstvo ne bo šlo še enkrat na led, kakor pred njim zadnji sovjetski voditelj Mihail Gorbačov, ko je na lepe oči verjel obljubam Zahoda, da se Nato ne bo širil na vzhod. »Hočemo pisna zagotovila in ratificirane dokumente. Ob živce nas spravlja, ker Američani lažejo glede protiraketnega ščita. Ne bomo jim dovolili, da nas bodo obravnavali kot idiote. Jedrske sile odvračanja niso šala,« je poudaril na tiskovni konferenci.

Predvolilni manever, ki je bil namenjen predvsem domači javnosti, je vznemiril zlasti tujino. »Mislim, da ni vredno ponavljati, da protiraketni ščit, na katerem smo v zadnjih letih delali tako z našimi zavezniki kot z Rusijo, ni usmerjen proti Rusiji. Njegov namen je odvračanje balističnih izstrelkov, ki bi iz Irana leteli proti našim evropskim zaveznikom,« se je odzval tiskovni predstavnik Pentagona kapitan John Kirby. »ZDA se bodo še naprej trudile za sodelovanje z Moskvo, ki mora naposled dojeti, da ščit ne pomeni grožnje za njene strateške jedrske sile,« je ponovil tiskovni predstavnik Bele hiše Tommy Vietor. »Generalni sekretar zveze Nato Anders Fogh Rassmussen je nastop ruskega predsednika označil za veliko razočaranje: »Lani so se predsedniki držav in vlad članic Nata odločili, da bodo Rusijo povabili k sodelovanju in oblikovanju strateškega partnerstva. Sodelovanje pri protiraketnem ščitu bi bil jasen signal, da lahko Nato in Rusijo skupaj skrbita za varnost, ne pa da drug drugemu pomenita grožnjo.«