Rusija: Snowden še ni zaprosil za azil

Švedski profesor sociologije je ameriškega žvižgača Edwarda Snowdna nominiral za Nobelovo nagrado za mir.

Objavljeno
15. julij 2013 17.05
FRANCE-US-SECURITY-INTELLIGENCE-INTERNET-SNOWDEN
Mo. B., Pi. K., Delo.si
Mo. B., Pi. K., Delo.si

Moskva - Ruska služba, pristojna za migracije, je danes sporočila, da doslej še ni prejela prošnje Edwarda Snowdna za azil. Razvpiti ameriški ubežnik je med petkovo tiskovno agencijo, na kateri je apeliral za pomoč pri zagotavljanju političnega zatočišča v Rusiji, povedal, da namerava uradno Moskvo znova zaprositi za azil.

Ruski predsednik Vladimir Putin pa je danes dejal, da bo Snowden iz Rusije odšel takoj, ko bo lahko. Obenem pa je ZDA okrivil za Snowdnov položaj.

»Vse ostale države so ZDA tako prestrašile, da ga sedaj nihče noče. Na ta način so ga ZDA ujele na našem ozemlju. Na naše ozemlje pa je prišel nepovabljen, sploh pa ni letel k nam, saj je bil na tranzitnem letu v drugo državo,« je dejal.

Potem ko je Snowden priletel iz Hongkonga v Moskvo, so ZDA preprečile njegovo nadaljnje potovanje, je poudaril Putin in dodal, da bo Američan rusko ozemlje po vsej verjetnosti zapustil takoj, ko bo lahko. Ob tem je poudaril, da ponudba za politični azil ostaja.

»Pogoji za politični azil so mu znani,« je še dejal ruski predsednik, po poročanju nemške tiskovne agencije.

Nekdanji sodelavec ameriške agencije za nacionalno varnost (NSA) je vse od 23. junija ujet na moskovskem letališču Šeremetjevo, kamor je priletel iz Honkonga. Kmalu po odhodu s Kitajske so mu ameriške oblasti preklicale potni list, Ekvador, kamor je najprej zaprosil za azil, pa njegovo prošnjo po zatočišču še vedno preučuje.

Med petkovo konferenco, katere se je kot edina novinarka udeležila naša dopisnica iz Moskve Polona Frelih, je Snowden sporočil, da namerava Rusijo znova prositi za azil, kljub temu da je prošnjo pred dnevi že preklical. Vladimir Putin je namreč kmalu po prvi prošnji za azil sporočil, da mu ga bodo odobrili pod pogojem, da preneha razkrivati podatke o spornem delovanju NSA. Snowden je nato prošnjo preklical, po incidentu z letalom bolivijskega predsednika, pa si je premislil. V petek je pojasnil je, da bi hotel v Rusiji ostati, dokler ne najde varne poti do Latinske Amerike, kjer mu Bolivija, Nikaragva in Venezuela ponujajo azil.

Anonimni vir blizu letališča Šeremetjevo je za ruski Interfax potrdil, da ima Snowden še vedno rezervirano hotelsko sobo v tranzitnem območju letališča. Dostop ima tudi do posebne sobe za počitek, namenjene zaposlenim. »Za njegovo varnost skrbijo tako v hotelu kot v tej sobi,« je pojasnil vir.

Novinar britanskega časnika Guardiana Glenn Greenwald je sicer ta konec tedna sporočil, da je Snowden še vedno »oborožen« z informacijami, ki bi lahko močno škodovale ZDA. »Snowden ima dovolj podatkov, s katerimi lahko ameriški vladi v le minuti povzroči večjo škodo, kot jo je kdorkoli doslej v zgodovini ZDA,« je zatrdil Greenwald.

Washington se je na možnost, da bi Rusija Snowdnu odobrila azil, odzval izredno ostro. »Zagotavljanje platforme za propagando gospodar Snowdna je v nasprotju z dosedanjimi zagotovili Rusije o njeni nevtralnosti,« je povedal tiskovni predstavnik Bele hipe Jay Carney. Ameriški predsednik Barack Obama je z ruskim kolegom Putinom v petek med drugim govoril tudi o Snowdnu, a podrobnosti pogovora niso znane.