Kasparov dobil hrvaško državljanstvo

Državljanstvo je menda dobil zaradi svojega lobiranja za Hrvaško leta 1991.

Objavljeno
27. februar 2014 18.21
Posodobljeno
27. februar 2014 18.26
tre*Kasparov
Ma. Ja., Delo.si, STA
Ma. Ja., Delo.si, STA

Zagreb − Nekdanji svetovni šahovski prvak in eden vidnih ruskih opozicijskih voditeljev Gari Kasparov je dobil hrvaško državljanstvo, piše Slovenska tiskovna agencija.

Hrvaški mediji so že v začetku leta poročali, da je Kasparov zaprosil za hrvaško državljanstvo, potem ko je lansko jesen zaprosil tudi za državljanstvo Latvije. Slavni šahist je takrat izrazil pričakovanje, da bo z latvijskim državljanstvom lažje politično deloval v Rusiji.

Večernji list je v začetku meseca poročal, da je prošnja enega veteranov ruske opozicije in ostrih nasprotnikov ruskega predsednika Vladimirja Putina za hrvaško državljanstvo znamenje, da se je Kasparov odločil, da bo počasi opustil politični boj proti Putinu. Od leta 2005, ko je zapustil profesionalni šah, so ga v Rusiji zaradi udeležbe na protestih proti Putinu nekajkrat prijeli.

Časnik je spomnil, da je Kasparov večkrat izpostavil Hrvaško kot svojo drugo domovino ter da dobro razume hrvaški jezik. Že vrsto let redno obiskuje Hrvaško, posebej čez poletja, ki jih preživlja v Makarski. Medtem ko je bil dejaven šahist, se je na Hrvaškem redno pripravljal za tekmovanja. V času vojne na Hrvaškem je tudi podpiral njeno neodvisnost, piše STA.

Gari Kimovič Kasparov se je rodil v Bakuju v Azerbajdžanu aprila 1963. Svetovni šahovski prvak je bil med letoma 1985 in 2000. Številnim ljubiteljem šaha so ostale v spominu tekme za svetovnega prvaka, ki jih je kot 21-letnik in najmlajši kandidat za svetovnega prvaka igral z enajst let starejšim Anatolijem Karpovom. Za mnoge je Kasparov najboljši šahist vseh časov. Zdaj se poteguje za položaj predsednika Svetovne šahovske zveze (FIDE), še piše STA.