Ruskim »huliganom« se obeta pomilostitev

Zakon, ki ga je predlagal predsednik Putin, bi omogočil pomilostitev več deset tisoč zapornikov.

Objavljeno
12. december 2013 20.09
reu RUSSIA/
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si

Moskva − Ruski predsednik Vladimir Putin je pred dnevi poskrbel za precejšnje presenečenje med aktivisti za človekove pravice. Njegova administracija je namreč v dumo poslala predlog zakona o amnestiji za obsojene in obtožene manjših prekrškov, kot je na primer huliganstvo.

Po ocenah aktivistov bi zakon lahko koristil več tisoč zaprtim v ruskih delovnih taboriščih in priporih. Kot je po navedbah agencije AFP ocenil ruski ombudsman Vladimir Lukin, bi bilo lahko pomilostitve deležnih okoli 22.000 ljudi, med njimi tudi zaprti članici ruske dekliške punkovske zasedbe Pussy Riot Nadežda Tolokonikova in Marija Aljohina, ki še vedno prestajata dveletno zaporno kaze zaradi nenavadne oblike protesta proti politiki predsednika Putina.

To sicer še ni uradno, ne le zato, ker zakon še ni sprejet − pa čeprav je njegova potrditev v dumi po navedbah AFP zgolj formalnost, saj Putinova stranka v spodnjem domu ruskega parlamenta uživa večino −, ampak tudi zaradi nekaterih omejitev, ki so zapisane v njem. Članici Pussy Riot, katerih prošnje za pogojno izpustitev na prostost so ruska sodišča že večkrat zavrnila, bi namreč lahko za zapahi ostali vse do izteka njunih kazni na začetku marca prihodnje leto, če bo ugotovljeno, da sta med prestajanjem kazni zakrivili hude kršitve pravil v kazenskih kolonijah.

Zakon bi sicer lahko koristil tudi nekaterim opozicijskim aktivistom, ki so jih maja lani, na predvečer Putinove inavguracije, aretirali na protestih proti predsednikovi vnovični izvolitvi, pa tudi pred tedni aretiranim aktivistom okoljske organizacije Greenpeace. Trideset aktivistov iz 19 držav, ki so jih po protestu zaradi črpanja nafte v občutljivem arktičnem okolju priprli zaradi huliganstva, a pozneje pogojno izpustili, bi namreč v skladu z zakonom smelo zapustiti Rusijo. Greenpeace sicer svari pred prevelikim optimizmom, češ da so medijska poročila za zdaj zgolj ugibanja.

Po drugi strani zakon najverjetneje ne bo veljal za zaprtega ruskega oligarha Mihaila Hodorkovskega, ki so ga dvakrat obsodili zaradi prevare in poneverjanja sredstev, za zapahi pa je preživel že zadnjih deset let. Ravno zato, ker je njegova kazen presegala pet let zapora, namreč ni upravičen do amnestije. Poleg tega mu po navedbah agencije Interfax grozi novo sojenje, tokrat zaradi pranja denarja v višini desetih milijard dolarjev, zaradi česar mu grozi tudi do sedem let zapora.

Nekaj Putinovih svetovalcev nezadovoljnih

Predlog zakona, pa čeprav bi zaradi njega na prostost izpustili številne opozicijske aktiviste, ni naletel le na pozitivne odzive. Celo nekateri predsednikovi svetovalci za človekove pravice tako menijo, da je preveč ozek in bo osvobodil relativno majhno število zapornikov; mnogi pa mu tudi očitajo, da gre zgolj za kozmetični popravek, s katerim se hoče Kremelj ob zimskih olimpijskih igrah v Sočiju izogniti negativni publiciteti o pripiranju Putinovih nasprotnikov.