Samozažig pred manhattanskim sodiščem, kjer sodijo Trumpu

37-Floridčan Max Azzarello, ki je bil v petek zvečer v kritičnem stanju, je udrihal čez elite in milijarderje.
Fotografija: Grozljivi dogodek v New Yorku. Foto Fred Gates Via Reuters
Odpri galerijo
Grozljivi dogodek v New Yorku. Foto Fred Gates Via Reuters

37-Floridčan Max Azzarello se je v petek zažgal pred manhattanskim sodiščem, v katerem poteka proces proti nekdanjemu predsedniku ZDA Donaldu Trumpu. Moški je umrl v bolnišnici. 

»To ekstremno dejanje protesta naj pritegne pozornost k nujnemu in pomembnemu odkritju,« je zapisal pred tem. »Smo žrtve totalitarne prevare in naša vlada (skupaj s številnimi njenimi zaveznicami) je tik pred tem, da nas udari z apokaliptičnim fašističnim svetovnim udarom.«

Max Azzarello je pred samozažigom objavil svoj manifest. Foto Caitlin Ochs/Reuters
Max Azzarello je pred samozažigom objavil svoj manifest. Foto Caitlin Ochs/Reuters

»Raziskovalni preiskovalec« Azzarello je robantil čez elite, kriptovalute, hollywoodske igralce, covid-19 in nekdanjega predsednika Billa Clintona. V dokumentu, ki ga je pustil na kraju dejanja, je omenjal tudi Simpsonove, lansko bančno krizo ter znane poslovneže kot Marka Zuckerberga in Elona Muska, v soočenju z novinarji pred zažigom domnevni vpliv Petra Thiela na Trumpa. »Imamo skriven problem s fašizmom.« Uro pred samozažigom je na instagramu objavil sporočilo s ponavljajočimi se besedami »I love you«.

37-letni Floridčan je bil v petek zvečer v kritičnem stanju. Foto Caitlin Ochs/Reuters
37-letni Floridčan je bil v petek zvečer v kritičnem stanju. Foto Caitlin Ochs/Reuters

Družina moškega, ki je leta 2009 diplomiral iz antropologije na Univerzi Severna Karolina, preden je vpisal magisterij iz regionalnega planiranja na univerzi Rutgers, ni vedela, da se je odpravil v New York. Po marcu 2023 samozaposleni protestnik je vložil tožbw proti skladu Hillary in Chelsea Clinton, Binanceu, Petru Thielu, Marku Cubanu, Richardu Bransonu in Marku Zuckerbergu zaradi donnevnih dolgoletnih prevar. Na instagramu je pel o tem, da bo začel revolucijo, lani pa sio ga na Floridi dvakrat zaprli zaradi motenja miru.

Pogled na samozažig je v petek pretresel čakajoče pred sodiščem, na katerem poteka proces proti predsedniku Donaldu Trumpu. Azzarello je slekel jopič, prižgal ogenj in bil dolge minute v ognju, preden je nekdo tega poskušal zadušiti z oblačilom in je nekdo drug prihitel z gasilnim aparatom. Oblasti obljubljajo pregled varnostnih protokolov. »Zelo smo zaskrbljeni,« je povedal policijski načelnik Jeffrey Maddrey.

Preberite še:

Komentarji: