Sanader izročitev pričakuje v sedmih do desetih dneh

Nekdanji hrvaški premier je pripravljen na izročitev Hrvaški, kjer se hoče bolj aktivno vključiti v svojo obrambo.

Objavljeno
23. junij 2011 11.44
Posodobljeno
23. junij 2011 11.51
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si
Zagreb − Hrvaški Urad za boj proti korupciji in organiziranemu kriminalu (Uskok) od Sanaderja pričakuje, da se bo kar najhitreje po vrnitvi v domovino izrekel o šestih aferah, v katerih so proti njemu sprožili preiskavo. Največja med njimi je sicer vezana na hrvaško naftno družbo Ina − bremenijo ga, da je od madžarske naftne družbe Mol dobil deset milijonov evrov podkupnine, v zameno pa ji je predal upravljavske pravice v Ini.

Nekdanjega hrvaškega premiera je po poročanju HRT v zaporu v Salzburgu sicer obiskala njegova zagrebška skupina odvetnikov, ki je potrdila, da je Sanader pred pristojno sodnico ustno pristal na izročitev Hrvaški.

»Zdaj čakamo samo še na podpis avstrijske ministrice za pravosodje ter tehnično pripravo in organizacijo izročitve, za kar je potreben čas,« je za hrvaško tiskovno agencijo Hina povedal Sanaderjev odvetnik Goran Suić, ki je skupaj s kolegom Čedom Prodanovićem v zaporu obiskal nekdanjega hrvaškega premiera. Dodal je, da ne ve, kdaj ga bodo izročili, pričakuje pa, da se bo to zgodilo v sedmih ali desetih dneh.

Suić je še dodal, da Sanader in njegovi odvetniki pripravljajo zelo aktivno obrambo, a podrobnost ni hotel razkriti. »Med drugim smo govorili tudi o novih obtožbah Uskoka, ki gospoda Sanaderja bremenijo sprejemanja podkupnine od vodstva Mola,« pa je po poročanju Jutarnjega lista povedal odvetnik Prodanović. »Lahko vam sporočim njegove besede, da gre za še en primer, ki temelji na lažnih pričanjih ljudi, ki hočejo na tak način sebi olajšati položaj v kazenskih postopkih. Gospod Sanader bo zanikal obtožbe in izjavil, da je vse delal v skladu z zakoni in svojimi pooblastili,« je dejal.

Sanaderjevi odvetniki so še sporočili, da je njihova stranka povsem mirna in zelo optimistična, saj meni, da se je vzdušje na Hrvaškem po začetni histeriji zaradi njega v zadnjem času močno izboljšalo, kar ustvarja pogoje za bolj pošteno sojenje, še piše Jutarnji list.