Sanaderju odvzeli imuniteto tudi zaradi Fimi medie

Nekdanji hrvaški premier je za rešetkami že več kot leto dni.

Objavljeno
12. december 2011 08.53
Posodobljeno
12. december 2011 08.56
Mo. B., Ma. Ja., Delo.si
Mo. B., Ma. Ja., Delo.si

Zagreb − Mandatno imunitetna komisija hrvaškega sabora je nekdanjemu hrvaškemu premieru Ivu Sanaderju zaradi domnevne vpletenosti v afero Fimi media znova odvzela poslansko imuniteto. Hrvaški Urad za boj proti korupciji in organiziranemu kriminalu (Uskok) je petek namreč vložil obtožnico v primeru Fimi medie, kot prvi pa se je na seznamu enajstih obtožencev znašel nekdanji hrvaški predsednik vlade. Sanaderjev poslanski mandat bo sicer potekel z oblikovanjem novega sklica sabora, ki ga je možno pričakovati v tednu pred božičem.

Sanader še vedno v priporu

Čeprav je hrvaško ustavno sodišče pretekli teden ugodilo pritožbi Sanaderjevi odvetnikov in odredilo, da ga najpozneje davi do sedme ure izpustijo iz pripora, se to ni zgodilo. Kot poroča Jutarnji list, so iz zagrebškega županijskega sodišča sporočili, da bodo Sanaderja izpustili, ko bodo izpolnjeni vsi pogoji oziroma ko odločitev sodišča postane pravnomočna.

Uskok ima namreč tri dni časa, da se pri vrhovnem sodišče pritoži na določitev zagrebškega sodišča. Če bo vrhovno sodišče pritožbo Uskoka zavrnilo, bodo Sanaderja iz pripora v Remetincu najverjetneje izpustili v sredo.
Ena od Sanaderjevih odvetnic Jadranka Sloković je sporočila, da so se na podaljšanje pripora njihovemu klientu že pritožili na ustavno sodišče. Obramba trdi, da županijsko sodišče ni upoštevalo odločitve ustavnega sodišča, zato bi po njihovem prepričanju lahko Sanaderja še danes izpustili na svobodo.

Kot smo že pisali, naj bi Sadnaderja iz pripora izpustili proti plačilu varščine v višini 1,8 milijona evrov. Nekdanjemu premieru bodo odvzeli tudi potni list, vsak prvi ponedeljek v mesecu pa se bo moral javiti preiskovalnemu sodniku.

Za rešetkami že leto dni

Sicer pa je nekdanji hrvaški primer za rešetkami že dobo leto dni. Avstrijski policisti so ga na cesti v bližini Salzburga namreč aretirali desetega decembra in ga odpeljali v pripor. V domovino, kjer ga obtožujejo vpletenosti v vrsto korupcijskih afer, so ga izročili 18. julija.