Sanader od madžarskega Mola menda prejel 10 milijonov evrov

Hrvaški protikorupcijski urad je sprožil preiskavo tudi proti predsedniku uprave Mola Zsoltu Hernadyju.

Objavljeno
21. junij 2011 10.57
Posodobljeno
21. junij 2011 10.57
Mo. Z., Delo.si
Mo. Z., Delo.si
Zagreb - Nekdanji hrvaški premier in predsednik HDZ Ivo Sanader naj bi sprejel deset milijonov evrov podkupnine od madžarske naftne družbe Mol, da bi dobila večinske upravljavske pravice v hrvaški naftni družbi Ina, čeprav v njej ni imela večinskega deleža, pisanje hrvaških časnikov Jutarnji in Večernji list povzema STA.

Protikorupcijski urad je sprožil preiskavo tudi proti predsedniku uprave Mola Zsoltu Hernadyju, ker naj bi se s Sanaderjem leta 2008 pred podpisom spremenjene pogodbe o odnosih delničarjev v Ini dogovorila, da bodo v zameno za deset milijonov evrov Molu prepustili upravljavske pravice v Ini, čeprav je v njej imel le 47 odstotkov delnic. Hrvaško državno tožilstvo menda načrtuje pripravo zahteve za izročitev in pripor Hernadyja.

Sporna tudi pogodba?

Sporna naj bi bila tudi pogodba o izločitvi plinskega poslovanja iz Ine, ker je ustvarjalo izgube hrvaškemu partnerju v družbi. Dogovorili naj bi se, da bi hrvaška vlada izločila plinsko poslovanje iz Ine tako, da bi Molu pustili dobičkonosni del poslovanja s plinom, nedobičkonosnega pa bi izločila iz Ine in bi z njim upravljala vlada, pojasnjuje Večernji list.

Zdi se, da so preiskovalci prve informacije o denarju, ki ga je Hernady izplačal Sanaderju, dobili od predsednika družbe Dioki Roberta Ježića, sicer prijatelja bivšega hrvaškega predsednika in lastnika Novega lista, še navaja časnik. Dodaja, da je Ježić vpleten v dve korupcijski aferi, v katerih bremenijo tudi Sanaderja.

Jutarnji list še piše, da je v celotni zgodbi pomembna tudi vloga nekdanjega podpredsednika vlade Damirja Polančeca, ki je vodil pogajanja med hrvaško vlado in Molom o spremembi delniške pogodbe. Polančeca ne bremenijo za sprejemanje podkupnine, ampak za pomoč Sanaderju pri zlorabi položaja in pooblastil. Skupaj naj bi prepričala hrvaško vlado, da je pogodba z Molom izjemno ugodna in da jo je treba sprejeti.

Časnik po pisanju STA dodaja, da sta Hernady in Sanader podpisala pogodbo o svetovalnih storitvah, na podlagi katere naj bi Sanader dobil denar. Plačevanje je potekalo le nekaj tednov, preden je Sanader 1. julija 2009 nenadoma odstopil s premierskega položaja. V začetku in sredi junija 2009 naj bi šli dve vplačili v vrednosti pet milijonov evrov prek madžarskega off-shore podjetja na Cipru do računa podjetja v Švici, katerega solastnik je bil Ježić.

Sanader naj bi prevzel omenjeni denar v času, ko je bil predsednik vlade. Za ostalih pet milijonov evrov pa niso ugotovili, kako je potekala predaja, imajo pa indice, da je tudi ta denar prevzel Sanader, še piše STA.