Sarkozy: Merah ni sodeloval z Al Kaido

Medtem ko se družina strelca iz Toulousa odloča, kje ga bodo pokopali, policija raziskuje ozadja treh napadov.

Objavljeno
26. marec 2012 23.41
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Pariz - Predsednik Nicolas Sarkozy je za enega od francoskih medijev povedal, da strelec iz Toulousa, ki je v treh napadih ubil sedem ljudi, ni bil povezan z mednarodno teroristično mrežo Al Kaida. Kot je povedal, je šlo za »volka samotarja«, prav zato pa ga skrbi radikalizacija posameznikov.

Francoske oblasti zdaj ugotavljajo tudi, kakšno vlogo je imel pri treh strelskih napadih Abdelkader Merah, brat ubitega strelca iz Toulousa. Sumijo ga morebitnega sodelovanja pri umoru in terorističnem dejanju, a zaenkrat policija nima dokazov, ki bi kazali na to, da je Abdelkader Merah pri strelskih pohodih tudi neposredno sodeloval, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Mati hoče ubitega Meraha pokopati v Alžiriji

Medtem ko francoska policija raziskuje ozadje dogodkov, pa izraelske oblasti poročajo, da je strelec, ki je ubil tri otroke in profesorja na zasebni judovski šoli, pred letom dni in pol obiskal Izrael. Izraelska policija je takrat presodila, da Merah ni nevaren, zato so mu odobrili turistično vizo.

Kje bodo 23-letnega francoskega državljana alžirskega rodu pokopali, se družina še ni odločila. Medtem ko ga hočejo nekateri člani družine pokopati v Franciji, se številni bojijo, da bi bil njegov grob nenehna tarča vandalov. Zato si menda njegova mati in eden od njegovih bratov prizadevajo, da bi truplo ubitega prepeljali v Alžirijo, kjer bi bil pokopan na območju province Medea. »Zaenkrat ni nikakršnih ovir. Gre le za uradni postopek,« pa je povedal njegov stric iz Alžirije Džamel Aziri.