Sarkozy pred preiskovalnega sodnika

Preiskovalni sodnik bo nekdanjega predsednika zaslišal v povezavi z domnevnim prejemanjem nezakonitih sredstev leta 2007.

Objavljeno
19. november 2012 21.13
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Pariz - Preiskovalni sodnik bo nekdanjega francoskega predsednika Nicolasa Sarkozyja najverjetneje zaslišal v četrtek. Preiskava se nanaša na sporno financiranje Sarkozyjeve kampanje leta 2007, ko naj bi mu najbogatejša Francozinja Liliane Bettencourt, dedinja kozmetičnega velikana L'Oreal, nezakonito predala kuverto z gotovino.

Po poročanju spletnega portala France24 nekdanjega francoskega predsednika vse od poraza na volitvah, ko je izgubil imuniteto, tarejo pravni problemi. Policija je v povezavi s preiskavo julija preiskala tudi njegov dom in pisarno.

Tako nekdanji predsednik kot njegova stranka Unija za ljudsko gibanje (UMP) vse obtožbe o prejemanju nezakonitih sredstev vztrajno zanikajo.

Škandal je leta 2010 sprožila računovodkinja Bettencourtove, ki je razkrila, da naj bi bogatašinja leta 2007 blagajniku stranke izročila 50.000 evrov, nekajkrat več, kot dopušča zakonodaja. Leto dni pozneje pa sta novinarja časnika Le Monde izdala knjigo z naslovom Sarkozy me je ubil, v kateri je bil objavljen pogovor s preiskovalno sodnico Isabelle Prévost-Desprez, ki je bila v preteklosti pristojna za preiskavo afere Bettencourt. Njena ekipa se je pogovarjala z medicinsko sestro, ki je skrbela za Liliane Bettencourt, in naj bi videla, da je Sarkozy osebno prejel ovojnico z denarjem. Pozneje o zadevi ni hotela pričati.