Še četrtič črni dim v Rimu

Ker je Prodi dobil 110 glasov premalo, ni jasno, koga bodo za kandidata postavili jutri, na petem, morda odločilnem krogu.

Objavljeno
19. april 2013 15.04
ITALY-POLITICS-GOVERNMENT-PRESIDENT-ELECTION
Tone Hočevar
Tone Hočevar

Italija tudi po četrtem krogu predsedniških volitev, ko bi bila za zmago dovolj navadna večina, ni dobila novega šefa države. Leva sredina je tokrat kandidirala Romana Prodija in si obetala zmago s pomočjo katerega izmed Montijevih privržencev. Izteklo pa se je tako, da Prodi ni dobil niti vseh glasov svoje stranke.

Na parlamentarnih volitvah v poslanski zbornici večinski Demokrati, katerih tajnik Pierluigi Bersani vsak dan izvede kakšen »salto mortale«, so se opekli na vseh štirih krogih volitev. Najprej na treh krogih, kjer je veljala dvotretjinska večina, naposled tudi v četrtem, ko bi Romanu Prodiju zadostovala navadna večina, 504 glasovi velikih elektorjev.

Bersani je pred četrtim krogom zbral vse svoje elektorje, tudi celotno vodstvo stranke. Izračunali so, da Romano Prodi lahko dobi 496 glasov svoje opcije, na tihem pa so računali na vsaj osem glasov Montijeve Državljanske liste.

Ker je Bersani prekršil tihe dogovore z Berlusconijevim Ljudstvom svobode, s katerim se je pogajal o sestavi koalicijske vlade, je vsa desna sredina, ob berlusconijevcih tudi Severna lista in skrajna desnica, protestno zapustila dvorano na Montecitoriu. Na trgu pred parlamentom so uprizorili demonstracije, na katerih so volitve ocenili kot nedemokratične, Mussolinijeva vnukinja Alessandra si je nadela belo majico z napisom, da je Prodi zlodej. Berlusconi in njegovi privrženci Prodiju ne bodo nikoli odpustili, da je dvakrat premagal Viteza, kot evropski komisar pa je bil tudi hudo kritičen do tedanje Berlusconijeve vlade.

Ker je Prodi dobil kar 110 glasov premalo in se izločil iz dirke, ni jasno, koga bodo za kandidata postavili jutri, na petem, morda odločilnem krogu. Demokratska stranka utegne po Francu Mariniju in Romanu Prodiju predlagati bivšega premiera Massima D'Alemo, ki je za Berlusconija veliko bolj sprejemljiv od Prodija. Vedno glasneje se kot kandidatka za morebitno prvo predsednico Italije pojavlja Montijeva notranja ministrica Anna Maria Cancelieri, ki bi bila verjetno sprejemljiva za levico in desnico.

Demokrati so doslej pokurili že dva izmed svojih zgodovinskih simbolov, Marinija in Prodija. Pravi poraženec predsedniških volitev pa je vsekakor strankin tajnik Pierluigi Bersani, ki je dokazal, da ne obvlada svojih poslancev in senatorjev. Mariniju in Prodiju, s trem pa predvsem Bersaniju, so namreč pokazali hrbet v lastni stranki.