Še en žebelj v krsti Al Kaide?

Po mnenju strokovnjakov je smrt drugega človeka Al Kaide organizaciji zadala še en hud udarec.

Objavljeno
06. junij 2012 14.50
Posodobljeno
06. junij 2012 15.11
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si

Islamabad − Dobro leto po smrti nekdanjega prvega moža Al Kaide Osame bin Ladna je ameriška vojska tej teroristični organizaciji zadala še en hud udarec. Kot je že sinoči potrdila administracija ameriškega predsednika Baracka Obame, danes pa še pakistanske oblasti, je bil v napadu brezpilotnega letala v pakistanski pokrajini Severni Vaziristan ob meji z Afganistanom v ponedeljek namreč ubit drugi človek Al Kaide − Abu Jahja al Libi.

Ameriške oblasti, ki so na njegovo glavo razpisale nagrado v višini milijon dolarjev, al Libija opisujejo kot vodjo propagandnega stroja in drugega moža Al Kaide, takoj za Ajmanom al Zavahirijem, ki je po smrti Osame bin Ladna maja lani prevzel vodenje teroristične organizacije. Varnostni strokovnjaki sicer trdijo, da je al Libi še veliko bolj pomemben kot karizmatični in navdihujoč govornik z verskim znanjem, ki ga ostalim voditeljem Al Kaide primanjkuje.

Al Libi, libijski državljan, ki je pred terorističnimi napadi 11. septembra 2001 v Mavretaniji dve leti študiral islam, po vrnitvi v kampe za urjenje pripadnikov Al Kaide pa je začel predavati njegovo militantno različico, je bil relativno neznan, dokler ni leta 2005 pobegnil iz vojaškega oporišča Bagram v Afganistanu. Potem, ko so ga po prijetju leta 2002 pakistanske oblasti predale Američanom in je več let preživel v Bagramu, je skupaj s še tremi zaporniki uspel odkleniti vrata svoje celice in se na veliko sramoto Združenih držav in njenih zaveznic odtihotapil na prostost.

Pobeg ga je izstrelil v sam vrh organizacije. Kmalu zatem se je namreč začel pojavljati na videoposnetkih Al Kaidine medijske podružnice As Sahab, v katerih je širil džihadistično sporočilo novi generaciji rekrutov. Njegovo pomembnost so sicer razkrili šele dokumenti, ki so jih našli v bin Ladnovem skrivališču v Abotabadu, in iz katerih je razvidno, da je al Libi predstavljal »generacijski most«, ki je združeval geografsko ločene veje organizacije.

V preteklosti so se sicer že pojavile napačne informacije o njegovi smrti. Med drugim so tako poročali, da je bil ubit decembra 2009 v napadu brezpilotnega leta v Južnem Vaziristanu, znova pa so vest o njegovi smrti sporočili pred nekaj dnevi − tako naj bi umrl že 28. maja, a se je izkazalo, da je bil tedaj le ranjen.

Še en žebelj v krsti Al Kaide?

Po mnenju strokovnjakov je smrt al Libija Al Kaidi zadala še en hud udarec, piše francoska tiskovna agencija AFP. »Smrt Abuja Jahje al Libija je uničujoč udarec za višje vodstvo Al Kaide, morda celo udarec, od katerega si ne bodo opomogli,« tako meni Jarret Brachman, strokovnjak za terorizem z univerze v Južni Dakoti. Po njegovih besedah namreč nihče od voditeljev organizacije nima njegove kombinacije znanja, osebne karizme in sposobnosti, da vodi Al Kaidine regionalne zaveznike in širše svetovno gibanje. Ajman al Zavahiri je namreč po njegovih besedah pretkan in ima dobre organizacijske sposobnosti, manjka pa mu karizme. Brachman tako meni, da bi v primeru Zavahirijeve smrti Al Kaidino vodstvo povsem razpadlo, žezlo pa bi morala nato prevzeti Al Kaida na Arabskem polotoku s sedežem v Jemnu.