Še šesta žrtev tornada v Oklahomi

V mestu Woodward, kjer zaradi udara strele sirene niso opozorile na bližajočo se nevarnost, je bilo ranjenih še 30 ljudi.

Objavljeno
16. april 2012 20.46
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Washington - Na območju med ameriškima zveznima državama Teksas in Wisconsin je ta konec tedna pustošilo več kot sto tornadov, ki so za seboj pustili sled uničenja. Najhuje je bilo v manjšem mestu Woodward v zvezni državi Oklahoma, kjer je zatajil sistem za opozarjanje. Kot so sporočile tamkajšnje pristojne službe so zaradi udara strele odpovedale sirene, ki bi morale opozoriti na nevarnost.

Oblasti so kmalu za tem, ko se je tornado spustil nad mestom, sporočile, da sta bila v besnenju narave ubita dva moška in trije otroci, šesta žrtev je zaradi poškodb umrla danes. V mestu s 12.000 prebivalce je bilo ranjenih še 30 ljudi, vrtinčast veter pa je povzročil tudi veliko gmotno škodo. Uničenih je skoraj 89 zgradb. »Številne družine so še vedno brez elektrike, ceste niso prehodne,« je povedal predstavnik tamkajšnje šole, ki je bila danes zaprta.

Eden od tornadov je s tlemi zravnal tudi majhno mesto Thurman v Iowi, a so tamkajšnje oblasti še pravočasno evakuirale okoli 300 ljudi. Skoraj 300 milijonov dolarjev vredna škoda je nastala tudi v mestu Wichita v Kansasu.

Razlog, da divjanje narave ni terjalo več smrtnih žrtev je tudi zgodnje opozorilo ameriške nacionalne meteorološke službe. Tej je drugič v zgodovini ZDA že dan pred tornadi uspelo napovedati in opozoriti pred prihajajočo nevarnostjo.

Iz ameriške nacionalne meteorološke službe so še sporočili, da območju v osrednjem delu ZDA trenutno ne grozijo novi tornadi, a se prebivalci na območju Teksasa, Oklahome, Kansasa, Nebraske in Južne Dakote pripravljajo na še posebej silovito sezono tornadov. Ena zadnjih raziskav pa je pokazala, da se območje, kjer je nevarnost tornadov še posebej velika, iz leta v leto veča. Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP zdaj že 26 ameriških zveznih držav ogrožajo tornadi.