Šef HTV: Vila v Sloveniji vzrok za odstrel

Generalni direktor hrvaške radiotelevizije Goran Radman je »pozabil« prijaviti vilo v Bohinju.

Objavljeno
09. julij 2013 22.02
Slovenija.Bled.16.11.2010 Goran Radman na predsedniskem forumu v organizaciji poslovne sole Bled.Foto:Matej Druznik/DELO
Dejan Vodovnik, Zagreb
Dejan Vodovnik, Zagreb
Zagreb – Ko so hrvaški mediji odkrili, da generalni direktor hrvaške radiotelevizije (HTV) Goran Radman ob prijavi na razpis v lastninsko kartico ni vpisal lastništva vile v Bohinju, ki jo celo oddaja, je nastal nov vihar v osrednjem hrvaškem elektronskem mediju.

Zdaj so tudi nadzorniki zahtevali, da se začne postopek za Radmanovo razrešitev. A zapletati se je začelo že veliko prej. Že ko je sabor imenoval Radmana za prvega moža hrvaške RTV, se je vedelo, da se s tem ne bodo vsi strinjali. Tudi v medijski hiši ne, kajti že z imenovanjem urednikov je povzročil slabo voljo, ki so jo pozneje sicer pomirili, a vse bolj je postajalo jasno, da se bo upor proti šefu osrednjega elektronskega medija na Hrvaškem nadaljeval. In se je! Zanj je bil pravzaprav najbolj kriv sam. Mož je, kot mu očitajo, precej samozavesten, »malce preveč poln samega sebe«, kot meni ena od zaposlenih na HTV, na nekem sestanku je tudi poskrbel za seksističen izpad, ko je napadel eno od novinark, kar mu zdaj očitajo tudi nadzorniki. Njegovo priporočilo dnevnim urednikom, naj v poročilih omenijo nagrade podjetja, v katerem je nekoč deloval, je eden manjših grehov.

Za največjega pa so poskrbeli mediji, ko so odkrili, da Goran Radman ob prijavi na delovno mesto ni razkril lastništva nad vilo v Bohinju (v njej sta se menda pred časom sestala tudi Borut Pahor in Jadranka Kosor). Dejal je, da je to »pozabil« storiti, zdaj pa mu očitajo, da »če še lastninske kartice ne zna izpolniti, le kako naj bi vodil HTV …«.

Vrstili so se sestanki, na enem, na katerem naj bi zbranim novinarjem zadevo pojasnil, je o teh dejal, da so »zlo, ki širi laži«. To je bila kaplja čez rob in je povzročilo spore med novinarji, novinarskim društvom in zaposlenimi na Prisavlju, kjer je sedež HTV. Nadzorniki so zdaj sprožili postopek za Radmanovo razrešitev, o kateri bo odločal sabor. Kot kaže, obstaja sicer minimalna možnost, da njegov odstop ne bo sprejet, saj ima precejšnjo podporo vladajoče koalicije Kukuriku, s socialnimi demokrati in Zoranom Milanovićem na čelu. Radijski in televizijski novinarji že podpisujejo peticije za in proti, pojavljajo se tudi nekatera imena novih možnih kandidatov …