Šešelj v bolnišnici

Tiskovna predstavnica haaškega sodišča je zavrnila poročanje srbskih medijev, da je Šešelj klinično mrtev.

Objavljeno
11. januar 2012 18.00
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si
Haag − Iz Mednarodnega sodišča za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije so sporočili, da je prvak Srbske radikalne stranke Vojislav Šešelj, ki ga obtožnica haaškega sodišča med drugim bremeni vojnih zločinov in zločinov proti človečnosti, v bolnišnici.

Tiskovna predstavnica sodišča Nerma Jelačić podrobnosti o njegovi bolezni in zdravljenju ni pojasnila, je pa zavrnila poročanje srbskih medijev, da je Šešelj klinično mrtev. Kot je povedala, je njegovo zdravstveno stanje stabilno.

Sedeminpetdesetletnemu Šešlju so zaradi njegove domnevne vloge pri pregonu Hrvatov, muslimanov in ostalega nesrbskega prebivalstva z območij na Hrvaškem, v Bosni in Srbiji med letoma 1991 in 1993 začeli soditi novembra 2006. Obtožnica haaškega tožilstva ga v devetih točkah bremeni vojnih zločinov in zločinov proti človečnosti, med njimi preganjanja, umorov, mučenja in krutega ravnanja.

Haaško sodišče je Šešlja konec oktobra spoznalo za krivega nespoštovanja sodišča in ga obsodilo na 18 mescev zapora, ker je v svoji knjigi in na spletu objavil informacije o 11 zaščitenih pričah. To je bilo sicer že drugič, da so prvaka Srbske radikalne stranke obsodili zaradi preziranja sodišča − prvič so mu dosodili 15 mesecev zapora.