Severna Koreja pripravljena na pogovore

Visoki severnokorejski odposlanec je dejal, da je Pjongjang pripravljen »sprejeti nasvet Kitajske« in sodelovati na pogovorih.

Objavljeno
24. maj 2013 10.25
SKOREA-NKOREA-MILITARY
Ma. Ja., Delo.si, STA
Ma. Ja., Delo.si, STA

Peking − Kitajska je sporočila, da je Severna Koreja glede svojega jedrskega programa pripravljena na pogovore z vpletenimi stranmi, piše Slovenska tiskovna agencija. Kitajski mediji namreč danes poročajo, da je visoki severnokorejski odposlanec Choe Ryong Hae na pogovorih v Pekingu dejal, da je Pjongjang pripravljen »sprejeti nasvet Kitajske« in sodelovati na pogovorih. 

Na četrtkovih pogovorih s kitajskimi sogovorniki je Choe dejal, da se želi Severna Koreja osredotočiti na gospodarsko izgradnjo in je pripravljena »ustvariti miroljubno zunanje okolje«. Ostale podrobnosti še niso znane.

Pogovor severnokorejskega odposlanca s kitajskimi sogovorniki je bil sicer prvi pogovor na visoki ravni med Pekingom in Pjongjangom po prenosu oblasti v Severni Koreji konec leta 2011, dodaja STA.

Odnosi med Kitajsko in Severno Korejo, ki sta tradicionalni zaveznici, so se namreč občutno ohladili po tretjem severnokorejskem jedrskem poskusu. Nazadnje je Bank of China zamrznila sodelovanje s severnokorejsko zunanjetrgovinsko banko in tako prekinila pomembne denarne tokove v Severno Korejo. Največja kitajska državna banka je s tem sledila sankcijam Združenih narodov, ki so jih razglasili po severnokorejskem jedrskem poskusu, še piše STA.