Sindikati stavkajo, turška vlada grozi

Namestnik turškega premiera ja posvaril, da bi lahko za mir na ulicah poskrbela tudi vojska.

Objavljeno
17. junij 2013 11.19
TURKEY-POLITICS-UNREST
Ma. Ja., Mo. B., Delo.si
Ma. Ja., Mo. B., Delo.si

Istanbul − Razmere v največjem turškem mestu se, kot kaže, še vedno ne umirjajo. Ravno nasprotno − pretekli konec tedna so se celo zaostrile. Turški premier Recep Tayyip Erdoğan je namreč, medtem ko je nagovoril več sto tisoč privržencev svoje stranke AKP, nad protestnike na istanbulskem trgu Taksim in v parku Gezi znova poslal policijo.

Kot poročajo tuje tiskovne agencije, je policija zabarikadirala ulice, proti protestnikom, ki o hoteli zasesti Taksim, pa uporabila solzivec in vodne topove. Spopadi so se nadaljevali tudi ponoči. Policisti, nekateri tudi v civilnih oblačilih, so protestnike razgnali v ulice okoli Taksima in jim poskušali preprečiti, da bi se znova organizirali. Poleg tega je po poročanju nemške tiskovne agencije DPA prvič prišlo tudi do obračuna med protestniki in privrženci premiera Erdoğana, ki so nasprotnike napadli s palicami in noži. Policija pri tem po navedbah aktivistov opozicije ni posredovala, je pa včeraj obračunala tudi s protestniki v Ankari in mestu Adana.

Zaradi nasilne izselitve protestnikov iz parka Gezi in obračunavanja policije s protestniki sta k splošni stavki danes pozvali dve sindikalni združenji in več manjših turških sindikatov.

Vlada svari sindikate in protestnike

Notranji minister Muammer Güler je sindikate posvaril pred posledicami splošne stavke. »Vse zaposlene v javnem sektorju opozarjam, naj se ne pridružijo tem nezakoniti dejanjem. Za svoja dejanja boste morali odgovarjati,« je o poročanju turškega Hurriyeta posvaril Güler.

H grožnjam se je zatekel tudi namestnik premiera Bülent Arınç, ki je kljub ostrim kritikam o pretiranem policijskem nasilju nad protestniki zatrdil, da policisti še vedno uživajo njegovo popolno podporo in zagrozil, da bodo v boju proti »nezakonitim protestom« uporabili vsa zakonita sredstva. »Če to ne bo dovolj, bo za mir poskrbela turška vojska,« je še dejal.

Samo od sobote, ko je policija nasilna izpraznila park Gezi v središču Istanbula, je bilo v Turčiji menda aretiranih več kot 350 ljudi.

Premier zagovarja svoje poteze

Turški premier je včeraj stopil v brani svoji odločitvi, da nad protestnike znova pošlje policijo. »Naredil sem, kar je bila moja dolžnost,« je dejal in dodal: »Sicer ne bi imelo smisla, da sem na položaju«.

Erdoğan je poleg tega svojim privržencem še dejal, da so že dva tedna trajajoče proteste spodbudili teroristi, zavrnil pa je navedbe, da se vede kot diktator. »Kakšen diktator je človek, ki se sestane z okupatorji parka Gezi in iskrenimi okoljevarstveniki? Obstaja tak diktator?« je dejal po navedbah tiskovne agencije Reuters. Proteste je označil za poskus manjšine, da bi dominirala večini. »Tega nismo mogli dovoliti in tega ne bomo dovolili,« je dodal.

V Istanbulu nemirno že več kot dva tedna

Kot smo v Delu že poročali, protesti − in spopadi − v istanbulskem parku in na bližnjem trgu Taksim potekajo že vse od konca maja, ko je policija nasilno obračunala s skupino okoljevarstvenikov. Uporaba vodnih topov in solzivca proti miroljubnih protestnikom je sprožila protivladne proteste povsod po vsej državi. V spopadih, ki so sledili, je umrlo pet ljudi, po podatkih Turškega zdravniškega združenja (TBB) pa jih je bilo ranjenih okoli 7500.

Zahteve po ohranitvi parka dopolnili s pozivi k odstopu vlade. Nasprotniki namreč premiera Erdoğan obtožujejo zatiranja kritikov − novinarjev, Kurdov in vojske − ter uvajanja konservativnih islamskih vrednot.