Sirija: s kemičnim orožjem »zgolj« nad tuje agresorje

Uradni Damask je prvič javno spregovoril o svojih zalogah orožja za množično uničevanje.

Objavljeno
24. julij 2012 22.08
SYRIA-CONFLICT
Jure Kosec, zunanja politika
Jure Kosec, zunanja politika

Damask - Sirija ima eno največjih zalog­ kemičnega orožja na svetu,­ vendar po zagotovilih zunanjega­ ministrstva to ne bo uporabljeno proti sirskim civilistom, »ampak le proti tujim agresorjem«.

Uradni Damask je v ponedeljek prvič javno spregovoril o svojih zalogah orožja za množično uničevanje in o možnostih njegove uporabe. »Kemično ali kakršno koli drugo nekonvencionalno orožje v lasti sirske republike ne bo nikoli uporabljeno proti civilistom oziroma sirskemu ljudstvu. Ne glede na razmere, ne glede na to, kako se bo kriza razvijala v prihodnje,« je v pogovoru z novinarji zagotavljal predstavnik sirskega zunanjega ministrstva Džihad Makdisi.

Mednarodna skupnost, na čelu z zahodnimi državami, je v zadnjem času izrazila zaskrbljenost nad zalogami živčnega plina, o katerih je arabska država do včeraj vztrajno molčala. »Vse orožje, tudi kemično, je pod nadzorom in zaščito sirske vojske. Njegova uporaba je dovoljena izključno v primerih zunanje agresije proti državi,« je zatrdil Makdisi.

Ministrove izjave so v ponedeljek in danes izzvale ostre obsodbe iz tujine. Ameriški predsednik Barack Obama je v sporočilu predsedniku Asadu dejal, da bosta on in njegova oblast odgovarjala v primeru uporabe kemičnega orožja, kakršne koli korake v tej smeri pa je označil za »tragično napako«. Podobno oster je bil generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki Mun, ko je poudaril, da bi bilo takšno ravnanje nedopustno.

Uporniki iz vrst sirske svobodne vojske (FSA) so sicer danes zatrjevali, da je Asadov režim del zalog kemičnega orožja že zdavnaj premaknil na obmejna območja. »Po naših informacijah je režim premeščanje zalog začel že pred meseci,« predvsem zato, da bi poslal jasno sporočilo regiji in celotni mednarodni skupnosti, so pojasnili.

Izrael, ki se je v zadnjih dneh dejavneje vpletel v mednarodno dogajanje, povezano s Sirijo, se je od najnovejših navedb upornikov distanciral, češ da dokazov za njihove trditve ni. Kljub nedavnemu opozorilu obrambnega ministra Ehuda Baraka na morebitne pošiljke sirskega zmogljivejšega orožja libanonskemu Hezbolahu, v Izraelu vztrajajo, da se to za zdaj še ni zgodilo.

Amos Gilad, visoki predstavnik izraelskih oblasti, je v radijskem intervjuju zagotovil, da kemično orožje in druge vrste orožja za množično uničevanje v celoti ostajajo v rokah režima. »Niti Hezbolah niti druge teroristične organizacije, kakršna je Al Kaida, od Sirije niso prejele kemičnega orožja.« Kakršna koli skrb izraelskih državljanov ali vdajanje histeriji sta zato povsem nepotrebni, je miril Gilad.

Sirski nacionalni svet 
podprl predlog Arabske lige

Rusija, največja zaveznica Asadovega režima, je medtem opozorila na možnost dolge državljanske vojne, če bi upornikom uspelo zrušiti aktualno oblast. »Bojimo se, da bi, če bi bilo trenutno vodstvo odstavljeno brez ustavne podlage, s sedanjo opozicijo le zamenjalo položaj,« je v izjavi za Interfax dejal ruski predsednik Vladimir Putin.

Z obrazložitvijo, da njihova prioriteta ni soditi Asadu, ampak končati množične poboje in zaščititi sirsko prebivalstvo, je sirski nacionalni svet (SNC) danes vendarle podprl najnovejšo pobudo Arabske lige. Ta je v ponedeljek Bašarja al Asada pozvala k takojšnjemu sestopu z oblasti in mu obljubila »varen umik« iz države. Sirska opozicija soglaša s politično tranzicijo pod nadzorom predstavnika sedanjega režima, a le v primeru takojšnjega odstopa predsednika Asada, so sporočili iz SNC. Asadov odhod in prenos njegovih moči na drugega predstavnika režima bi bilo uvodno dejanje politične tranzicije, ki bi temeljila na jemenskem modelu.

Sirski režim je pobudo arabskih držav zavrnil že v torek s pojasnilom, da je to še en primer neprimernega vedenja vodilne regionalne organizacije do ene izmed svojih članic.