Sirija uničila opremo za izdelavo kemičnega orožja

Sirija bo predvidoma sedi prihodnjega leta s pomočjo in nadzorom ZN uničila vseh tisoč ton kemičnega orožja.

Objavljeno
31. oktober 2013 14.05
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si

Damask − Organizacija za prepoved kemičnega orožja (OPCW) je sporočila, da je Sirija še pred jutrišnjim uradnim iztekom roka uničila vso opremo za proizvodnjo kemičnega orožja, poročajo tuje tiskovne agencije.

Tuji inšpektorji so imeli v skladu z načrtom, ki ga je predlagala OPCW, podprl pa varnostni svet Združenih narodov, do petka čas, da obiščejo vsa prizorišča za proizvodnjo in hrambo kemičnega orožja v Siriji ter uničijo vse orodje za njegovo izdelavo. Preiskali so sicer le 21 od skupno 23 prizorišč po državi, dveh lokacij pa si po navedbah katarske mreže Al Džazira zaradi poslabšanja varnostnih razmer niso mogli ogledati, a kot so zatrdili, so sirske oblasti opremo iz teh lokacij prepeljali na tiste, ki so bile pregledane. »Misija ja zadovoljna, da je potrdila in bila priča uničenju vsega sirskega orodja za izdelavo kemičnega orožja,« so sporočili iz OPCW.

Po poročanju Al Džazire sta se tako končali prva in druga faza načrta o uničenju kemičnega orožja, ki je po avgustovskem kemičnem napadu v predmestju Damaska, za katerega je Zahod obtožil sirski režim, odvrnil možnost ameriškega vojaškega posredovanja v Siriji. Tretja faza naj bi se zaključila sredi prihodnjega leta, ko je predvideno, da bo s pomočjo in nadzorom ZN uničenih vseh tisoč ton sirskega kemičnega orožja.