Sirska opozicija odslej združena proti Asadu

Sirsko opozicijsko skupino je kot zakonitega predstavnika sirskega ljudstva že priznal Zalivski svet za sodelovanje.

Objavljeno
12. november 2012 15.12
QATAR-SYRIA-CONFLICT-OPPOSITION
Jure Kosec, zunanja politika
Jure Kosec, zunanja politika

Doha − Po večdnevnih pogajanjih v katarski prestolnici so predstavniki sirskih upornikov, disidentov in etničnih ter verskih manjšin vendarle dosegli dogovor o sestavi koalicije, kar je pomemben korak na poti k mednarodnemu priznanju. Organizacijo, ki bo nasledila Sirski nacionalni svet, bo vodil nekdanji imam in eden vidnejših nasprotnikov režima predsednika Bašarja al Asada šejk Ahmed Moaz al Hatib.

Sirske opozicijske skupine so v nedeljo uspele preseči medsebojne razlike in sumničenja ter se dogovoriti, da bodo poslej v skupno dobro in v želji po čim hitrejšem mednarodnem priznanju nastopale kot enotno telo. V Nacionalni koaliciji sirskih revolucionarnih in opozicijskih sil (NCSRO), kakršen je uradni naziv nove organizacije, poleg SNC, ki je bil vse od svojega nastanka deležen kritik zaradi izključujoče drže do manjšin, sodelujejo tudi druge opozicijske skupine, verski predstavniki in uporniki, ki se z orožjem v rokah bojujejo proti Asadovim silam. Namen združitve je lažja koordinacija delovanja in pomoči ter mednarodno priznanje opozicije kot zakonitega predstavnika sirskega ljudstva.

Zahodne vlade med drugim upajo, da bo dogovor povečal legitimnost lokalnih opozicijskih odborov in njihov nadzor nad uporniškimi silami. Eden od najpomembnejših organov v strukturi NCSRO bo po vsej verjetnosti revolucionarni vojaški odbor, ki bo nadziral delovanje razdrobljenih uporniških skupin in organiziral dostavo vojaške pomoči, piše International Herald Tribune. Podobni poskusi, za katerimi je v preteklosti stal SNC, niso bili uspešni, predvsem zaradi stalnih težav s financiranjem.

Danes je NCSRO kot zakonitega predstavnika sirskega ljudstva sicer že priznalo šest članic Zalivskega sveta za sodelovanje.

Poziv k združitvi

Predstavniki sirske opozicije so za predsednika NCSRO soglasno izvolili Ahmeda Moaza al Hatiba, člana SNC in nekdanjega imama iz Damaska. Hatib, ki ga v verskih krogih opisujejo kot zmerneža, že več mesecev živi v izgnanstvu. Zaradi svoje protivladne drže je bil od izbruha vstaje v Siriji večkrat aretiran, nazadnje marca 2011, potem ko je v intervjuju za televizijo Al Džazira pozval h končanju nasilja nad miroljubnimi protestniki. Takoj po imenovanju je Hatib pozval vse verske sekte, naj se združijo za skupnim ciljem. »Zahtevamo svobodo in pravice za vsakega sunita, alavita, šiita, kristjana, asirca in za vse dele združenega sirskega ljudstva,« je dejal med nastopom ob robu prvega zasedanja nove koalicije.

Poleg Hatiba so delegati izbrali še dva podpredsednika − poslovneža in znanega disidenta Riada Seifa ter borko za pravice žensk in predstavnico znane politične dinastije Suhair Atasi. Burhan Galiun, nekdanji član SNC, je novo koalicijo opisal kot pomemben korak k večji vpletenosti sveta v dogajanje v Siriji: »Verjamem, da bo razlika na terenu očitna takoj, saj bodo ljudje začutili, da za njimi stoji politična moč, ki jih zastopa, in enotno telo, ki združuje opozicijo.« Kakor je dejal, Sirci zdaj pričakujejo mednarodno priznanje opozicije. Hatib se mu zdi primerna izbira za položaj voditelja NCSRO. Po njegovem je namreč prerasel v nacionalni simbol, ki vztraja v ospredju že vse od začetka revolucije.