Varnostni svet še vedno razdeljen glede Sirije

Morebitno odločnejše ukrepanje mednarodne skupnosti se še vedno ni premaknilo z mrtve točke.

Objavljeno
12. marec 2012 09.30
Posodobljeno
12. marec 2012 09.30
Mo. B., Ma. Ja., Delo.si
Mo. B., Ma. Ja., Delo.si

Damask − Že več kot leto dni trajajoči konflikt v Siriji je bil glavna tema današnjega ministrskega srečanja varnostnega sveta Združenih narodov, ki je bilo sicer posvečeno izzivom arabske pomladi. Tako Washington kot Moskva sta na zasedanju pozvala h koncu konflikta, a ob tem izpostavila različne pogoje, zaradi česar se morebitno odločnejše ukrepanje mednarodne skupnosti kljub pozivom generalnega sekretarja ZN Ban Ki Muna, ki je razdeljeni varnostni svet pozval, naj govori z enim glasom in sirskemu narodu omogoči, da se reši še večje katastrofe, še vedno ni premaknilo z mrtve točke.

Ameriška državna sekretarka Hillary Clinton je zavrnila kakršno koli podobnost med »premišljenimi umori«, ki jih je izvedel »vojaški stroj« predsednika Bašarja al Asada, in civilisti, ki so se pod pritiskom obleganja prisiljeni zateči k samoobrambi. Dodala je, da varnostni svet ne more molčati, »če vlade pobijajo lastne ljudi in hkrati ogrožajo mir in varnost v regiji«.

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov pa je priznal, da sirske oblasti nosijo velik del odgovornosti, vseeno pa opozicijske borce in ekstremiste, med njimi tudi tiste iz vrst mednarodne teroristične mreže Al Kaida, obtožil terorističnih dejanj. Če je prednostna naloga nemudoma narediti konec nasilju in zagotoviti humanitarno pomoč, potem se ne bi smeli spraševati, »kodo je prvi začel, ampak razpravljati o realističnih pristopih, ki bi omogočili premirje«, je dejal.

Sirska opozicija: v Homsu pobili več deset žensk in otrok

Le nekaj ur pred srečanjem varnostnega sveta so iz Sirije sicer poročali o novih smrtnih žrtvah. V dveh četrtih obleganega mesta Homs, Karm el Zajtun in Al Adavijeh, so pripadniki opozicije namreč našli trupla skoraj 50 otrok in žensk, ki so umrli izredno nasilne smrti.

Kot je za francosko tiskovno agencijo AFP povedal sirski aktivist Hadi Abdalah, so v Homsu našli trupla 26 otrok in 21 žensk. Nekatere ženske so bile pred smrtjo spolno zlorabljene, nekateri otroci do smrti pretepeni, druge pa so našli s prerezanimi vratovi ali zabodene.

Opozicijski Sirski narodni svet (SNS) je za zločin obtožil pripadnike varnostnih sil in varnostni svet ZN zato pozval, naj med srečanjem zunanjih ministrov v New Yorku ne pozabi na množične poboje. Kot so še sporočili iz SNS, vse države, ki stojijo ob strani sirskemu ljudstvu, pozivajo, naj se zavzamejo za izredno srečanje VS ZN; Rusijo in Kitajsko, ki sta pred časom vložili veto na resolucijo varnostnega sveta o Siriji, pa opozarjajo, da so zavezniki predsednika Bašarja al Asada soodgovorni za njegove zločine.

Sirski minister za informiranje Adnan Mahmud je po drugi strani za pokol obtožil teroristične skupine, ki so hotele na ta način pripomoči k večjemu mednarodnemu pritisku na režim predsednika Asada. Njegove besede je še podkrepila sirska državna televizija, ki je poročala, da je bil pokol zarota terorističnih skupin, da bi si pred srečanjem VS ZN zagotovili več pozornosti. »Vajeni smo že tega, da pred srečanji varnostnega sveta ZN zakrivijo več zločinov,« je poročala televizija.

Siloviti spopadi zdaj v Idlibu

Ženske in otroke so pobili le dan po obisku nekdanjega generalnega sekretarja ZN Kofija Anana. Ta je po srečanju z Bašarjem al Asadom povedal, da bo umiritev razmer v Siriji izredno zahtevna, a ne brezupna naloga. »Sem optimističen,« je še dodal. Asadu je menda predlagal več »konkretnih ukrepov«, s katerimi bi lahko zajezili nasilje, ki je vzniknilo sredi marca lani.

Po podatkih človekoljubnih organizacij je v zadnjem letu dni v Siriji umrlo vsaj 8500 civilistov, a se to število z dneva v dan viša. Samo ta konec tedna je umrlo 150 ljudi, med nimi 61 civilistov, ki so padli v navzkrižnem ognju med opozicijo in silami zvestimi Asadovemu režimu. Najbolj krvavo je bilo v provinci Idlib, od koder poročajo tudi o vse težjih humanitarnih razmerah, streli pa so odmevali tudi v Hami, Homsu in v bližini Damaska.

Več sto družin beži iz Homsa

Po poročanju človekoljubne organizacije Syrian Observatory for Human Rights, ki ima sedež v Londonu, je današnje poročanje o množičnem poboju žensk in otrok sprožilo množičen beg družin iz Homsa. »Na stotine družin je v strahu pred novim pobojem preko noči zapustilo Homs,« je povedal predstavnik organizacije Rami Abdel Rahman.