Sirska vojna se širi v soseščino

Sektaško nasilje v Libanonu se krepi že vse od konca pomladi.

Objavljeno
16. avgust 2012 22.07
SYRIA-CONFLICT
Jure Kosec, zunanja politika
Jure Kosec, zunanja politika
Streljanje, ulični spopadi in napadi posameznih sektaških skrajnežev v Libanonu že dolgo opozarjajo na neposredno bližino sirskih frontnih črt in vnašajo realnost vojne v libanonski vsakdanjik. Vsota eksplozivnih dejavnikov kaže, da se nevarnost, da se bo konflikt razširil čez mejo, vztrajno povečuje.

Sektaško nasilje v Libanonu se krepi že vse od konca pomladi, ko sta bila Bejrut in Tripoli prizorišči najhujših izgredov v zadnjih letih. Spopadi med suniti in šiiti, ki so izbruhnili po smrti uglednega sunitskega klerika Ahmada Abdela Vahida, so zahtevali žrtve predvsem med civilisti. Vojska in vlada sta bili obtoženi atentata na Vahida, ki je bil ubit po tem, ko se njegov konvoj ni ustavil na vojaški nadzorni točki, njuno domnevno simpatiziranje s sirskim režimom pa je služilo kot katalizator nezadovoljstva v opozicijskih vrstah. Že samo dejstvo, da se je vojaški aparat, eden od najbolj kohezivnih dejavnikov libanonske družbe, znašel v središču konflikta, je ponudilo nov razlog za skrb. Bližina krize v Siriji je spomladi začela generirati čedalje bolj neobvladljive razmere, Libanon pa se je spet znašel pod drobnogledom sosed in drugih držav v regiji.

Najnovejši niz ugrabitev nadaljuje tradicijo sektaškega obračunavanja, le da so se tokrat v njegovem vrtincu znašli tudi civilisti in tuji državljani. V zadnjih dneh so pripadniki šiitskega klana Mekdad, enega od najvplivnejših v Libanonu, ugrabili več kot dvajset ljudi v Bejrutu in dolini Beka. Glavni motiv za ugrabitev je maščevanje za podobno usodo pripadnika klana Hasana al Mekdada, ki so ga na začetku tedna v Siriji zajeli tamkajšnji uporniki. Ti so zatrdili, da je njihov talec eden izmed pripadnikov libanonskega gibanja Hezbolah, ki se na sirskih bojiščih borijo proti nasprotnikom režima predsednika Bašarja al Asada. To naj bi dokazoval tudi videoposnetek, na katerem ujeti Libanonec pojasnjuje, da je eden od 1500 Hezbolahovih bojevnikov, ki so prišli v Sirijo na začetku avgusta.

»Sledile bodo nove ugrabitve,« je te dni zagrozil predstavnik klana Mekdad in obenem poudaril, da bodo poslej njihove tarče državljani arabskih držav, ki podpirajo upornike. Zato so Saudska Arabija, Združeni arabski emirati, Katar in Kuvajt že pozvali svoje državljane, naj nemudoma zapustijo Libanon. Hkrati so te države zahtevale takojšnje ukrepanje proti šiitskemu klanu, katerega predstavniki so doslej, z izjemo turškega in saudskega državljana, ugrabljali le Sirce. Edini pogoj ugrabiteljev za izpustitev talcev je takojšnja osvoboditev njihovega zajetega sorodnika.

»Širjenje kaosa v državi ne bo pripomoglo k osvoboditvi talcev. Nasprotno, kaos lahko povzroči še več škode in ogrozi suverenost države,« pa je dejanje klana Mekdad komentiral libanonski premier Nadžib Mikati.