Sirska vojska pred prihodom opazovalcev ZN obstreljuje Homs

Vladne sile že od jutra bombardirajo Homs. Gre za najhujše obstreljevanje, odkar velja prekinitev ognja. 

Objavljeno
15. april 2012 16.08
Š. P., Delo.si
Š. P., Delo.si

Homs/Ženeva - Potem ko je VS ZN včeraj sprejel resolucijo o napotitvi opazovalcev v Sirijo, od tam danes poročajo o obstreljevanju mesta Homs. Vladne sile že od jutra bombardirajo mestni četrti Haldijeh in Bajada. Gre za najhujše obstreljevanje, odkar velja prekinitev ognja.

Po navedbah opazovalcev je bilo danes v Siriji ubitih najmanj šest ljudi večinoma prav v Homsu. V soboto so bili tam kljub prekinitvi ognja ubiti trije civilisti, po vsej državi pa 14, poroča Slovenska tiskovna agencija.

Generalni sekretar ZN Ban Ki Moon pa je v soboto v Ženevi povedal, da je zaradi nasilja v Siriji domove zapustilo najmanj milijon ljudi. Napovedal je, da bo prihodnji teden v Ženevi srečanje, na katerem bodo pristojne službe ZN začele priprave na pomoč sirskim beguncem. Samo znotraj Sirije je na begu najmanj milijon ljudi, številni pa so se zatekli v sosednje države, posebej Turčijo.

Varnostni svet ZN je v soboto soglasno potrdil resolucijo za napotitev skupine 30 neoboroženih vojaških opazovalcev v Sirijo, kjer bodo nadzorovali izvajanje prekinitve ognja. Vseh 15 članic VS, tudi Rusija in Kitajska, je podprlo resolucijo, ki poziva vse sprte strani v Siriji - tako sile predsednika Bašarja al Asada kot opozicijo - naj takoj prenehajo z uporabo sile ter k izvajanju mirovnega načrta posebnega odposlanca ZN in Arabske lige Kofija Annana.

Uresničevanje tega načrta naj bi takoj začela preverjati skupina 30 neoboroženih vojaških opazovalcev, ki naj bi stopila v stik s sprtima stranema ter "poročala o izvajanju popolne prekinitve oboroženega nasilja v vseh oblikah in s strani vseh vpletenih strani".

Napotitev te predhodnice mednarodnih opazovalcev je prvi korak za nadzor krhkega premirja med sprtima stranema v Siriji, ki je po 13 mesecih nasilja začelo veljati v četrtek. Kot je danes sporočil Annanov tiskovni predstavnik Ahmad Favzi, je prva skupina opazovalcev že na poti v Sirijo. V Damask naj bi prispeli nocoj, že v ponedeljek pa se nameravajo odpraviti na teren, še navaja STA.

Kot je Favzi še dodal za ameriško tiskovno agencijo AP, se jim bodo v kratkem pridružili še preostali člani iz regije in drugod, tako da bo štela predvidenih 25 do 30 članov. Če bo prekinitev ognja v Siriji držala, bo Annan prihodnji teden pozval VS, naj odobri napotitev celotne opazovalske misije, ki naj bi štela okoli 250 pripadnikov.

Resolucija tudi poziva k polni uresničitvi mirovnega načrta posebnega odposlanca ZN in Arabske lige Kofija Annana v šestih točkah, najprej s prekinitvijo sovražnosti, nato z začetkom pogajanj, ki bi nato pripeljala do večstrankarskega sistema v državi.

To je prva resolucija glede nasilja v Siriji, ki je bila sprejeta v Varnostnem svetu. Pred tem sta Rusija in Kitajska dvakrat z vetom zablokirali predloge resolucij, ki bi obsodile nasilje Asadovih sil nad civilisti. V 13-mesečnih spopadih je po uradnih ocenah ZN umrlo najmanj 9000 ljudi, najmanj 45.000 pa jih je zapustilo državo.

A glede na to, da so konec tedna iz države znova prihajala poročila o napadih Asadovih sil na položaje upornikov v Homsu, so zahodni predstavniki že izrazili resne pomisleke glede Asadove zavezanosti k spoštovanju premirja. Generalni sekretar ZN Ban Ki Moon je v soboto povedal, da je zaradi nasilja v Siriji domove zapustilo najmanj milijon ljudi.