Skrivnost leta MH370 morda nikoli ne bo rešena

Pogrešano potniško letalo zdaj išče tudi britanska podmornica.

Objavljeno
02. april 2014 18.00
SPAIN-BRITAIN-MALAYSIA-CHINA-AUSTRALIA-AVIATION-TIRELESS-FILES
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Iskanje pogrešanega potniškega letala boeing 777, s katerim je potovalo 239 potnikov in članov posadke, se je prevesilo v četrti teden, a nič ne kaže, da so preiskovalci, kaj bliže odgovorom - po besedah avstralskega premiera Tonyja Abbotta - »ene največjih skrivnosti našega časa«.

Iskanju v Indijskem oceanu se je danes pridružila prva podmornica, britanska HMS Tireless, v kratkem bodo tja priplule še dve avstralski in ena malezijska ladja. Čas se hitro izteka - črni skrinjici bosta informacije o lokaciji oddajali le še nekaj dni.

Prvi mož malezijske policije Halid Abu Bakar je danes priznal, da skrivnost leta MH370 morda ne bo nikoli razjasnjena. »Po koncu preiskave morda ne bomo vedeli razloga za ta incident«. Pojasnil je, da so v povezavi z izginotjem doslej opravili 170 pogovorov s svojci potnikov in članov posadke, natančneje pregledali sezname o prtljagi in se celo posvetili hrani, ki so jo stregli med letom. A doslej niso našli ničesar sumljivega. »Moramo biti temeljiti in potrebujemo več časa /.../ ne smete nas priganjati,« je povedal Bakar.

Nad potekom preiskave so še posebej kritične družine pogrešanih, med katerimi so bili predvsem državljani Kitajske. »Gre za veliko tragedijo. 239 družin je obupanih. Dolgujemo tako svetu kot tem družinam, da naredimo vse, da pridemo zadevi do dna,« je za Perth Radio 6iX povedal avstralski premier Tony Abbott, ki se bo danes srečal z malezijskim kolegom Nadžibom Razakom. Malezijski premier si bo med drugim ogledal sedež, od koder usmerjajo iskalno akcijo.

Kot smo že poročali, je boeing 777 z 239 ljudmi na krovu z radarskih zaslonov izginil približno uro po vzletu iz Kuala Lumpurja 8. marca. Namenjen je bil v Peking. Iskanje skrivnostno izginulega letala se je na odmaknjen predel Indijskega oceana osredotočilo po številnih satelitskih posnetkih plavajočih predmetov na območju, ki bi bili lahko povezani z letalom.