Skrivnostno izginulo letalo preživelo poslednje trenutke na avtopilotu

Preiskovalci območja iskanja letala prestavljajo južneje od točke, kjer so ga iskali do zdaj.

Objavljeno
26. junij 2014 12.42
Posodobljeno
26. junij 2014 12.42
AUSTRALIA-MALAYSIA-CHINA-AVIATION-FILES
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Canberra − Več kot sto dni po skrivnostnem izginotju boeinga 777 družbe Malaysia Airlines nič ne kaže, da bodo preiskovalci svojcem 239 potnikov in članov posadke lahko v kratkem odgovorili na vprašanje, kje se je končala pot njihovih ljubljenih. So pa avstralske oblasti, ki vodijo preiskavo, javnosti razkrile nekaj novih informacij.

»Zelo zelo verjetno je, da je bilo letalo na avtopilotu, sicer ne bi moglo leteti tako enakomerno, kot so lahko razbrali s satelitskih posnetkov,« je pojasnil namestnik avstralskega premiera Warren Truss. Avstralski preiskovalci na podlagi podatkov satelitov, ki so zabeležili zadnje ure usodnega leta MH370, predvidevajo, da je posadka izgubila zavest, letalo pa je nato na isti višini pot nadaljevalo v ravni liniji, vse dokler mu ni naposled zmanjkalo goriva in je strmoglavilo v Indijski ocean. Zaradi nove teorije o usodi potniškega letala, o kateri sicer ni soglasja niti znotraj avstralske vlade, bodo območje iskanja pogrešanega letala prestavili južneje od točke, kjer so ga iskali doslej.  

Nova faza iskanja na vremensko nestabilnem območju, ki se razteza na približno 60.000 kvadratnih kilometrih, se bo začela avgusta in bo po pričakovanjih trajala leto dni. Na novem območju iskanja sta že kitajska in nizozemska ladja, ki že kartirata planotasto morsko dno. Osamljeni del Indijskega oceana je od avstralskega kraja Perth oddaljen približno 2000 kilometrov, prečesavanje morskega dna, ki je ponekod od gladine oddaljeno več kot 5000 metrov, pa bo po napovedih stalo več kot 40 milijonov evrov. Iskanje skrivnostno izginulega letala se je že zdaj v zgodovino zapisalo kot najdražja preiskava letalske nesreče doslej.

Čeprav novo poročilo o usodi leta MH370 ponuja kar nekaj morebitnih odgovorov, pa še vedno ni jasno, zakaj je letalo, ki je bilo iz Kuala Lumpurja namenjeno v Peking, sploh skrenilo z začrtane poti. Preiskovalci so doslej premlevali teorije o ugrabitvi, morebitnem samomoru pilota ali kopilota in tehnični okvari, a vsa vprašanja do nadaljnjega ostajajo nerešena. Odgovore najbolj nestrpno čakajo svojci pogrešanih, razočarani nad dolgotrajnim iskanjem letala ter prvimi odzivi malezijske vlade in letalske družbe na nesrečo.