Slovaška: Tudi o korupciji v zdravstvu

Kar 61 odstotkov Slovakov meni, da je zdravstvo najbolj skorumpiran sistem v državi.

Objavljeno
10. januar 2014 17.21
Posodobljeno
11. januar 2014 11.00
lvi*zdravstvo
Urban Červek, Dunaj
Urban Červek, Dunaj
Kar 61 odstotkov Slovakov meni, da je zdravstvo najbolj skorumpiran sistem v državi, kaže raziskava, medtem ko slovaški mediji objavljajo pričevanja o podkupovanju zdravnikov. Da bi popravili slab vtis, pa so zdravniki začeli pobudo »Ne hvala, ne jemljem podkupnin«.

Pot poroča slovaški časopis Pravda, ki se sklicuje na raziskavo Evrobarometer, je dobra polovica Slovakov mnenja, da je dajanje podkupnine in zloraba položaja pogosta praksa v slovaškem zdravstvenem sistemu. V tej raziskavi je 13 odstotkov zdravstvenih delavce priznalo, da so jim v zadnjem letu ponudili podkupnino, kar je tretji najslabši »rezultat«, pred Madžarsko in Romunijo (pri obeh je tako odgovorilo 17 odstotkov zdravstvenih delavcev).

»Podkupovanje pri zagotavljanju zdravstvene oskrbe v tranzicijskih državah srednje in vzhodne Evrope je sistemsko, medtem ko je v zahodnih državah podkupovanje redkejše in omejeno na določena področja, na primer pri pred- in pooperativnem zdravljenju,« so zapisali avtorji raziskave Evrobarometer.

V Pravdi so v zadnjih dneh objavili serijo člankov o korupciji v zdravstvu, med njimi tudi anonimna pričevanja pacientov, od katerih so zdravniki in drugi zdravstveni delavci zahtevali podkupnine. V članku z naslovom »grozljiva pričanja« med drugim navajajo primer matere štirih otrok, od katere je zdravnik zahteval denar, ker da ima hčerko in vnukinjo, kar nekaj stane. Navajajo tudi zneske, ki so jih morali bolniki plačati; 500 evrov za operacijo kolena in 350 evrov za obisk pri specialistu. V časopisu navajajo tudi neformalne »cenike« za podkupljiva zdravnike; sodeč po internetnih forumih podkupnina za porod znaša 200 evrov, za operacijo raka ali (boljšo) oskrbo bolnikih po operaciji kolka pa tudi 1000 evrov ali več.

Da bi izboljšali to slabo podobo zdravnikov, je nevrokirurg Milan Mrázik iz Žiline leta 2012 začel s pobudo »Ne hvala, ne jemljem podkupnin«, h kateri se zdravniki pridružijo s podpisom posebne javne izjave, da ne sprejemajo podkupnin ali kakšnih drugih oblik neformalnega plačila. To nato izražajo z nošenjem posebne zelene broške s tem napisom.

Pobudo so podprli tudi v zdravniškem sindikatu in v zdravniški zbornici, do sedaj pa je iniciativi priključenih približno deset odstotkov slovaških zdravnikov. Avtorji pobude načrtujejo, da bodo kmalu objavili seznam vseh sodelujočih zdravnikov, da si bodo lahko ljudje izbrali tiste, ki od njih gotovo ne bodo sprejeli podkupnine.

»Prepričani smo, da bo naša pobuda padla na plodna tla in pomagala slovaškemu zdravstvu, in s tem na koncu določenemu bolniku. Zavedamo se svoje odgovornosti, ne samo iščemo le boljših delovnih razmer za zdravnike, ampak izboljšanje kakovosti zdravstvenega varstva,« so zapislai na svoji spletni strani.

Zaradi slabših storitev javnega zdravstva pa so na boljšem zasebne klinike, ugotavljajo slovaški novinarji. Ker se ambulante v javnih bolnišnicah praviloma zaprejo že okoli treh popoldne, ljudje med delovniki ne uspejo priti do zdravnika, zato gredo v zasebne ordinacije in plačajo pregled. Iz enakega razloga tega je vse več zlorab dežurnih ambulant za nenujne preglede.