Slovaška vlada v 15 bolnišnicah razglasila izredne razmere

Z ukrepom nameravajo zdravnike, ki so se odločili za množično odpoved, prisiliti, da se vrnejo na delo.

Objavljeno
29. november 2011 09.52
Posodobljeno
29. november 2011 09.59
Mo. Z., Delo.si
Mo. Z., Delo.si
Bratislava - Slovaška vlada je zaradi odločitve zdravnikov, da prenehajo z delom, v 15 bolnišnicah v državi razglasila izredne razmere. Z ukrepom, ki je danes stopil v veljavo, nameravajo zdravnike, ki so se odločili za množično odpoved, prisiliti, da se vrnejo na delo. Ukrep začasne vlade premierke Ivete Radičove naj bi preprečil kolaps zdravstvenega sistema, piše Slovenska tiskovna agencija.

Okrog 2000 od skupno 7000 zdravnikov v slovaških bolnišnicah je s koncem novembra dalo odpoved. S tem protestirajo proti nizkim plačam in vladnim načrtom, da bolnišnice spremeni v delniške družbe, ki bi jih bilo mogoče kasneje prodati. Zdravniki so zagrozili, da v kolikor vlada njihovih zahtev ne bo upoštevala, bodo 1. decembra zapustili delovna mesta.

Vladi minuli konec tedna zdravnikov ni uspelo prepričati, da prekličejo odpovedi. Zdravnikom, ki zaslužijo okoli 1600 evrov na mesec, so sicer ponudili 300 evrov višjo plačo.

Razglasitev izrednih razmer dovoljuje vladi, da za 90 dni omeji državljanske pravice, če je ogroženo javno zdravje. Sindikat zdravnikov LOZ je proti odločitvi vlade že protestiral in jo razglasil za nesprejemljivo, še piše STA.