Smrt petih dečkov opozorila na problem 1,5 milijona kitajskih otrok

Na jugozahodu Kitajske so našli trupla petih otrok, ki so se pred mrazom zatekli v zabojnik za smeti.

Objavljeno
19. november 2012 19.22
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Peking - V medijih še vedno odmeva smrt petih otrok, ki so jih prejšnji teden našli v zabojniku za smeti v kitajski provinci Guizhou. Po poročanju ChinaDaily je obdukcija pokazala, da so dečki - stari okoli 10 let - umrli zaradi zastrupitve z ogljikovim monoksidom. Policija je že izključila, da je šlo za umor. Peterica otrok je najverjetneje v zabojniku prižgala ogenj, da bi se ogrela, nato pa zaradi mraza - temperatura se je ponoči spustila na 6 stopinj Celzija - zaprla pokrov. Oblasti so doslej identificirale le tri od petih otrok, njihovih trupel do včeraj ni prevzel še nihče.

Po podatkih kitajskega ministrstva za civilne zadeve je leta 2008 na kitajskih ulicah živelo kar 1,5 milijona otrok, za katere ni skrbel nihče. Iz te številke so izvzeti tisti otroci, ki v izredno slabih razmerah na ulici živijo skupaj s starši.

Lani je kitajska vlada lokalnim oblastnikom ukazala, naj otrokom brez doma in staršev posvetijo več pozornosti. Obljubila je tudi več centrov, ki bi otrokom nudili osnovno za preživetje.

Kljub obljubam, pa predstavnik enega od centrov za otroke brez doma v provinci Jiangsu Ma Li poudarja, da je smrt otrok znova opozorila na nerešeno vprašanje. »Centri nimajo dolgoročnega načrta za pomoč tem otrokom, ki jim hrano in zatočišče lahko nudijo največ 10 dni. Po tem se od centrov zahteva, da te otroke pošljejo domov,« je povedal.

Pojasnil je, da se večina teh otrok noče vrniti k staršem, saj so od doma zbežali ravno zaradi nasilja in slabih odnosov. »Iz tega razloga se otroci raje ne zatečejo v centre in nočejo poiskati pomoči,« je povedal. Dodal  je še, da lokalne oblasti brezdomcem sicer v zimskem času delijo odeje in plašče, a je to premalo. »Vlada bi morala najti nov mehanizem, da bi nevladne organizacije, šole in posameznike spodbujala, da pomagajo brezdomcem,« je povedal.

Predstavnik Unicefa za Kitajsko Dale Rutstein pa je za Guardian povedal, da je večina prizadevanj, kako pomagati tem otrokom, usmerjena k temu, da jih vrnejo v domače okolje, a po njegovih besedah to ni dovolj. Dolgoročna rešitev bi bila vzpostavitev učinkovitega socialnega skrbstva za otroke, ki bi prepoznal in pomagal najbolj ranljivim družinam že od vsega začetka in tako preprečil najhujše. »Kitajski razvoj socialnega skrbstva za otroke je še vedno za začetni ravni,« je povedal.