Sneg in mraz na Balkanu ne popuščata

Vremenoslovci opozarjajo, da bo sibirski mraz na nekaterih območjih jugovzhodne Evrope vztrajal še nekaj dni.

Objavljeno
27. januar 2012 19.40
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si
Bukarešta, Sofija, Moskva − Snežna neurja in nizke temperature, ki so v zadnjih dneh zajela nekatera območja jugovzhodne Evrope, še vedno povzročajo preglavice. Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP so zabeležili tudi nekaj žrtev.

Na jugu Romunije, ki jo prekriva debela snežna odeja, so na ulici nedaleč od njenega doma našli mrtvo 87-letno žensko; še dva človeka sta umrla med čakanjem na reševalno vozilo, ki zaradi obilice snega ni uspelo doseči njunega doma; v snežnem zametu pa je zaradi podhladitve umrl še en moški. Več kot deset ljudi, med njimi dojenčka in dve nosečnici, so morali s helikopterjem prepeljati v bolnišnico.

Po podatkih romunskega notranjega ministrstva je na zasneženih cestah v avtomobilih še vedno ujetih okoli sto ljudi, več vest je zaprtih, odpovedati pa so morali tudi 60 vlakov.

Iz sosednje Bolgarije poročajo o smrti brezdomca, ki je zaradi mraza umrl v Sofiji. V več mestih po državi sicer še vedno veljajo izredne razmere, saj je brez električne energije okoli 43.500 gospodinjstev.

Vremenoslovci opozarjajo, da bo sibirski mraz vztrajal še nekaj dni. Temperature se bodo danes ponoči tako spustile na minus 12 stopinj Celzija, prihodnji teden pa ponekod celo na minus 20 stopinj Celzija.

Ruske oblasti pa so danes izdale opozorilo pred izjemno mrzlim vremenom s temperaturami do 30 stopinj Celzija pod ničlo, ki ga vremenoslovci napovedujejo za prihodnje dni. »Vdor arktičnega mraza iznad Karskega morja bo privedel do izjemnih padcev v temperaturi zraka nad evropskim delom Rusije,« je po poročanju AFP sporočilo ministrstvo za izredne razmere. Takšno vreme se bo po napovedih vremenoslovcev nadaljevalo vse do tretjega februarja.