Vietnamci poročali o morebitnem ostanku malezijskega letala

Letalo je leta 2012 utrpelo manjšo poškodbo krila, a je bilo varno za polete. Preiskujejo imena ljudi, ki so letali pod lažnimi imeni.

Objavljeno
09. marec 2014 07.29
Posodobljeno
09. marec 2014 07.29
MALAYSIA-AIRLINES/
Je. G., Delo.si, STA
Je. G., Delo.si, STA
Kuala Lumpur - Malezijske oblasti so danes sporočile, da preiskujejo, ali je šlo pri sobotnem izginotju letala z 239 ljudmi na krovu za teroristično dejanje. Kot še poroča francoska tiskovna agencija AFP, preučujejo štiri imena s seznama potnikov malezijskega letala, ki je na poti iz Kuala Lumpurja v Peking izginilo z radarjev in ga še vedno iščejo, čeprav je vietnamsko letalo naletelo na predmet, ki bi lahko bil razbitina.

Malezijski prometni minister Hishamudin Husein je potrdil, da preučujejo štiri imena, potem ko so mediji že v soboto poročali, da sta se dva od potnikov na letalo vkrcala z ukradenima potnima listoma evropskih držav, piše STA. Zato so se že pojavila ugibanja, da bi lahko bilo letalo tarča terorističnega napada. Kot so sporočile malezijske civilne letalske oblasti, zdaj preučujejo video posnetke oseb, ki sta se vkrcali z ukradenima potnima listoma.

Vietnamsko letalo so sicer naletela na predmet v morju na jugu Vietnama, ki bi lahko bil ostanek pogrešanega letala, a je bilo pretemno, da bi lahko to potrdili, poroča Ruters.

Poveljnik malezijskega letalstva, general Rodzali Daud, je danes povedal, da so razširili območje iskanja, saj preučujejo možnost, da se je letalo skušalo vrniti. »Obstaja možnost, da se je letalo obrnilo in zapustilo začrtano pot. Ena od možnosti je, da se je vračalo v Kuala Lumpur,« je dejal Daud.

Malezijski premier Najib Razak je danes dejal, da bodo preučili varnostne razmere in postopke na letališčih ter jih po potrebi poostrili. Pri tem je poudaril, da bodo to storili le, če bo nujno, saj vzrok nesreče boeinga 777-200 še ni znan.

Letalska družba Malaysia Airlenes je danes razkrila, da je to letalo leta 2012 pri lažjem trku z drugim letalom utrpelo manjšo poškodbo krila. A pri družbi so zagotovili, da je bila poškodba popravljena in da so letalo kot varno za polete ocenile različne pristojne službe. 

Ostanke letala v Južnokitajskem morju išče 22 letal in 40 ladij, poleg tega jih v svojih ozemeljskih vodah iščejo tudi vietnamske oblasti.

Območje iskanja so danes razširili na zahodno malezijsko obalo, medtem ko so doslej predvsem preiskovali morje ob vzhodni obali. Za pomoč pri iskanju so zaprosili tudi indonezijske oblasti, s plovili in letali pa jim že pomagajo tudi ZDA, ki so na območje poslale skupino preiskovalcev Nacionalnega odbora za varnost v transportu (NTSB), ter Kitajska.

Prav iz Kitajske je bilo največ potnikov pogrešanega letala, skupaj 153. Kitajska družbena omrežja so danes polna sporočil sožalja družinam pogrešanih, poroča AFP. Ameriško podjetje za proizvodnjo polprevodnikov iz Teksasa pa je sporočilo, da je bilo na letalu 20 njihovih uslužbencev, med njimi 12 Malezijcev in osem Kitajcev.

Skupaj je bilo na letalu 38 Malezijcev, poleg tega pa še sedem Indonezijcev, šest Avstralcev, pet Indijcev, štirje Francozi, trije Američani in Nizozemec.

Izginotje letalo ima tudi politične učinke, saj so v okviru mednarodne iskalne akcije države pozabile na svoje spore. Vietnam je tako danes kitajskim ladjam omogočil dostop do svojih teritorialnih voda. S tem sta državi na stran postavili ozemeljski spor v povezavi z Južnokitajskim morjem.