Sodišče nastop Pussy Riot označilo za ekstremističen

Moskovsko sodišče je s tem omogočilo, da na ruskem spletu prepovejo objavo posnetka nastopa.

Objavljeno
29. november 2012 13.40
Russia Pussy Riot
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si

Moskva − Moskovsko sodišče je danes odločilo, da je videoposnetek nenavadne oblike protesta proti ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu, ki so ga februarja v katedrali Kristusa Odrešenika izvedle pripadnice ruske dekliške punkovske zasedbe Pussy Riot, ekstremističen. S tem je po navedbah ruske tiskovne agencije RIA Novosti tlakovalo pot, da na ruskem spletu prepovejo objavo posnetka.

Sodišče je tako ugodilo zahtevam tožilstva, ki je trdilo, da videoposnetek, ki prikazuje peterico deklet, ki oblečene v kratka krilca plešejo pred oltarjem cerkve in vzklikajo svojo punkovsko molitev, spodbuja k socialnim neredom in žali rusko pravoslavno cerkev.

Potem, ko se bo iztekel tridnevni rok za pritožbe, bodo morali ruski ponudniki spletnih storitev zablokirati dostop do posnetka. Če tega ne bodo storili, jim v skladu z rusko zakonodajo grozi kazenski pregon.

Kot smo na Delu že poročali, so članice Pussy Riot v zadnjih letih izvedle več provokativnih performansov, s katerimi so opozarjale na položaj žensk v Rusiji in protestirale proti represivni Putinovi politiki. Večjo pozornost tako domače kot svetovne javnosti so si pridobile z nastopom, ki so ga februarja izvedle v moskovski katedrali. Med spornim nastopom so namreč zapele nekaj verzov pesmi, ki je obsodila odkrito podporo ruske pravoslavne cerkve Putinu v kampanji pred predsedniškimi volitvami.

Trojico deklet − Marijo Aljohino, Nadeždo Tolokonikovo in Jekaterino Samucevič − so zaradi tega marca aretirali, pozneje pa jim je sodišče pripor večkrat podaljšalo. Aktivistke so se ob začetku sojenja sicer izrekle za nedolžne, hkrati pa so izrazile obžalovanje, če je njihovo politično motivirano dejanje nekatere vernike užalilo, saj to ni bil njihov namen.

Sojenje se je začelo konec julija, sodišče v Moskvi pa je dekleta sredi avgusta spoznalo za kriva obtožb o huliganstvu in jim izreklo kazen dve leti prisilnega dela. Trojica se je na razsodbo pritožila. Moskovsko prizivno sodišče je nato 10. oktobra potrdilo kazen dveh let prisilnega dela za Marijo Aljohino in Nadeždo Tolokonikovo, tretji članici zasedbe Pussy Riot Jekaterini Samucevič pa je kazen spremenilo v pogojno in odredilo, da jo izpustijo na prostost.

Obsojeni članici skupine Pussy Riot so nato konec oktobra prepeljali v delovni taborišči − Tolokonikovo so poslali v kazensko kolonijo številka 14 v Mordovijo, približno 440 kilometrov vzhodno od Moskve; Aljohino pa v 1150 kilometrov oddaljeno taborišče v provinci Perm. Obe ženski imata majhne otroke.