Sodišče odredilo preiskavo proti direktorici IMF

Christine Lagarde se je zaradi svoje vloge v domnevno sporni arbitraži znašla pod drobnogledom preiskovalcev.

Objavljeno
04. avgust 2011 09.46
Posodobljeno
04. avgust 2011 10.09
Ma. Ja., Mo. Z., Delo.si
Ma. Ja., Mo. Z., Delo.si

Pariz − Francosko sodišče (CJR) je danes odredilo sodno preiskavo proti direktorici Mednarodnega denarnega sklada (IMF) Christine Lagarde zaradi suma zlorabe položaja v času, ko je bila še francoska finančna ministrica.

Gre za domnevno zlorabo položaja, ko je leta 2007 kot ministrica vstopila v spor med Francijo in francoskim tajkunom Bernardom Tapiejem, ki je sicer prijatelj francoskega predsednika Nicolasa Sarkozyja. Takrat je zadevo potegnila s sodišča, predlagala zunajsodno rešitev spora in določila arbitražne sodnike. Zadeva se je končala s plačilom odškodnine Tapieju v višini 285 milijonov evrov.

Lagardova je obtožbe zanikala. Njen odvetnik Yves Repiquet je medtem dejal, da odločitev sodišča ne bo vplivala na njeno delo na IMF.

Tožilstvo: Gre za zlorabo položaja

Tožilstvo trdi, da je Lagardova zlorabila svoj položaj, ko je leta 2008 − tedaj je bila še francoska finančna ministrica − odobrila izplačilo v vrednosti 285 milijonov evrov poslovnežu Bernardu Tapieju kot poravnavo v njegovem sodnem sporu z državno banko Crédit Lyonnais, ki jo je Tapie obtožil, da ga je leta 1993 ogoljufala pri prodaji deleža v podjetju Adidas.

Tapie, nekdanji levičarski minister, ki je zamenjal stran in leta 2007 med predsedniško kampanjo podprl Sarkozyja, je primer leta 2006 izgubil, na odločitev sodišča pa se je pritožil tarkrat, ko je vajeti v Franciji prevzel Sarkozy. Lagardova, ki sicer zavrača kakršno koli napačno ravnanje, je zatem kljub nestrinjanju nekaterih uslužbencev ministrstva vztrajala pri arbitraži, češ da je primer treba rešiti hitro, in odobrila izplačilo kompenzacije. Pri tem se osebno sicer ni okoristila.

»Ni očitne povezave med delom, ki ga Lagardova opravlja na Mednarodnem denarnem skladu in vsebino preiskave. Ta se namreč vrača v čas, ko je prevzela položaj francoske finančne ministrice, « je menil Thomas Klau iz Sveta EU za zunanje zadeve.

IMF: Primer smo proučili, ko smo ocenjevali kandidaturo

Mnenja, da bo Lagardova lahko še naprej kompetentno vodila IMF, je tudi izvršni odbor institucije. V izjavi za javnost so zatrdili, da so primer že proučili, ko so junija ocenjeval kandidaturo Lagardove za položaj generalne direktorice.

»Ne bi bilo primerno, da odbor komentira primer, s katerim se trenutno ukvarja francosko sodišče. Vendar smo prepričani, da bo Lagardova lahko še naprej učinkovito opravljala naloge generalne direktorice,« je v izjavi za javnost še zapisal izvršni odbor.

Policija sicer že preiskuje dejanja dveh uslužbencev ministrstva. Preiskava bi po poročanju Reutersa lahko trajala več let in visela nad Lagardovo, ki si prizadeva, da bi pustila svoj pečat pri IMF in na svojo stran pridobila kritike.

»Bo primer vplival na njeno delo pri IMF? Ne,« je odločitev pariškega sodišča komentiral dopisnik BBC Christian Fraser. »Zaradi same narave francoskega sodnega sistema in dolgotrajnih preiskav v okviru tovrstnih sodnih postopkov se bo primer najverjetneje zaključil šele takrat, ko bo Lagardova že na kakšnem drugem delovnem mestu. Vsekakor pa primer direktorico IMF in Francijo postavlja v neroden položaj; še en francoski minister pod drobnogledom sodstva - in po vseh protislovjih okrog primera Strass-Kahn,« je še zapisal Fraser in hkrati opozoril, da je Mednarodni denarni sklad, ko je ocenjeval njeno kandidaturo, primer proučil tudi sam in jo kljub temu potrdil za direktorico.