Sodišče v Nemčiji zavrnilo zahtevo za ponovno aretacijo Puigdemonta

Na podlagi novih dokazov španskih oblasti so tožilci zahtevali ponovno prijetje nekdanjega katalonskega voditelja.
Fotografija: Nemško sodišče je zavrnilo zahtevo tožilcev, da se nekdanji katalonski voditelj Carles Puigdemont vrne v pripor, dokler ne bo jasno, ali bo izročen Španiji.  FOTO: Hannibal Hanschke/Reuters
Odpri galerijo
Nemško sodišče je zavrnilo zahtevo tožilcev, da se nekdanji katalonski voditelj Carles Puigdemont vrne v pripor, dokler ne bo jasno, ali bo izročen Španiji.  FOTO: Hannibal Hanschke/Reuters

Nemško sodišče je zavrnilo zahtevo tožilcev, da se nekdanji katalonski voditelj Carles Puigdemont vrne v pripor, dokler ne bo jasno, ali bo izročen Španiji.

Nemška policija je 25. marca Puigdemonta pridržala, ko je prestopil mejo z Dansko. Španija je izdala evropski nalog za prijetje in izročitev na podlagi obtožb o uporu in zlorabi javnih sredstev – obtožb, ki izhajajo iz nedovoljenega referenduma lanskega leta za neodvisnost Katalonije.

Poročali smo že, da je sodišče v nemški zvezni deželi Schleswig-Holstein nekdanjega katalonskega predsednika Carlesa Puigdemonta proti plačilu varščine pogojno izpustilo iz pripora 6. aprila. Španiji ga lahko izročijo samo na podlagi obtožb zlorabe javnih sredstev, ne na podlagi obtožb upora, saj upor v nemški zakonodaji ni opredeljen kot kaznivo dejanje.

Danes so tožilci v Schleswigu povedali, da so španske oblasti predložile nove informacije, ki nakazujejo, da bi bilo to mogoče. Zato so tožilci pozvali, naj Puigdemonta ponovno aretirajo, kar je državno sodišče zavrnilo.

Komentarji: