SOHR opozarja na zlorabe upornikov

Intervjuvanci so Sirskemu obervatoriju pripovedovali o mučenjih v Alepu, ki jih izvajajo oboroženi uporniki.

Objavljeno
10. april 2013 16.24
Mideast Syria
Mo. Z., Delo.si
Mo. Z., Delo.si

London, Damask - Sirski observatorij za človekove pravice (SOHR) s sedežem v Veliki Britaniji, ki spremlja razmere v Siriji, kjer že več kot dve leti divja vojna, je objavil poročilo, v katerem ugotavlja številne kršitve človekovih pravic v Alepu, za katerimi stojijo oboroženi uporniki.

Predstavniki SOHR so intervjuvali Sirce, ki so jih zaprli uporniki pod vodstvom Kaleda Hajanija. Eden od intervjuvancev je SOHR opisoval grozljiva mučenja, ko je bil zaprt v Al Ašrafiji. Po njegovih besedah je v rokah upornikov zajetih več Arabcev in Kurdov - civilistov, starih med 18 in 20 let.

SOHR je grozote ostro obsodil in vodjo Kaleda Hajanija pozval, naj takoj preneha s tovrstno prakso. Prav tako so ga pozvali, naj takoj izpustijo vse priprte. »Tovrstna dejanja so reprodukcija tistega, kar počne sirski režim in zaradi česar so Sirci protestno odšli na ulice in se temu uprli,« so zapisali v SOHR.

Marec je bil sicer v Siriji najbolj smrtonosen mesec, odkar je tam pred dvema letoma izbruhnil oborožen konflikt. V nasilju jebilo ubitih več kot 6000 ljudi.

Po podatkih Združenih narodov je število ubitih v Siriji od marca 2011 že januarja letos doseglo 70.000, medtem ko observatorij ocenjuje, da je bilo doslej ubitih 62.594 ljudi, od tega slaba polovica civilistov ter približno enako število upornikov in vojakov.