Sojenje Mladiću se bo najverjetneje začelo marca

Obramba je mednarodnemu sodišču že sporočila, da ne bo imela dovolj časa za pripravo.

Objavljeno
08. december 2011 19.04
Posodobljeno
08. december 2011 19.08
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Haag - Predsedujoči sodnemu senatu haaškega Mednarodnega sodišča za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije Alphons Orie je sporočil, da se bo sojenje Ratku Mladiću najverjetneje začelo 27. marca po uvodnem govoru tožilstva in obrambe. Ob tem je, po poročanju Blica, poudaril, da ta datum ni dokončno postavljen.

Sodni senat bi po tem načrtu dan pred pričetkom sojenja določil še zadnje podrobnosti sodnega procesa zoper nekdanjega generala bosanskih Srbov

Mladić je sam že povedal, da mu je vseeno, kdaj se prične sojenje. »Morda se vam mudi. Meni se ne. Zame čas nima nikakršnega pomena,« je povedal. Z njim pa ne soglašajo njegovi odvetniki, ki so sodišče opozorili, da za učinkovito pripravo ne bodo imeli dovolj časa.

Več kot o pričetku sojenja, pa je imel Mladić danes povedali o ravnanju z njim. »Niti mojim prijateljem in privržencem iz Rusije ne pustite, da bi me obiskali,« je povedal ter dodal, da je v zadnjih mesecih izgubil že 24 kilogramov.

Kot smo že poročali, so nekdanjega poveljnika vojske Republike Srbske po 16 letih na begu aretirali 26. maja. Čez nekaj dni so ga izročili Mednarodnemu sodišču za vojne zločine na območju Jugoslavije, kjer so ga prvič zaslišali tretjega junija. Obtožnica haaškega sodišča ga v enajstih točkah med drugim obtožuje genocida, vojnih zločinov in zločinov proti človeštvu. Mladić vse obtožbe zanika.