Španci protestirali proti vladnim ukrepom

Dodatni rezi bodo v javnem zdravstvu in izobraževanju.

Objavljeno
29. april 2012 18.22
Milka Bizovičar, gospodarstvo
Milka Bizovičar, gospodarstvo

Po vsej Španiji, kjer je brezposelnost narasla že na 25 odstotkov, so bili danes mirni protesti proti vladnim protirecesijskim ukrepom. Španci so naveličani varčevalnih ukrepov in težav, ki jih je povzročil zlom nepremičninskega trga v začetku finančne krize leta 2008.

Ljudje, ki so se zbrali v središču Madrida, so izrazili nestrinjanje s finančnimi rezi v izobraževanju in zdravstvu, ki naj bi po načrtih vlade pomagali zmanjšati javni dolg, poroča Reuters.

Letošnji proračunski prihranki naj bi dosegli 27 milijard evrov, še deset milijard pa španska vlada želi privarčevati pri stroških v javnem zdravstvu in izobražeanju, ki sta sicer v domeni avtonomnih regij. Učitelji bodo imeli daljše delovnike, predvideno pa je tudi povečanje števila učencev v razredih.

Na protestih se je zbralo manj ljudi kot so pričakovali nekateri. Medtem ko nekateri razloge iščejo v slabem vremenu, so drugi prepričani, da so ljudje sprevideli, v kako težkem položaju je država, zato niso šli na ulice.

Sindikati so državljane pozvali k protestom tudi v naslednjih mesecih, s čemer naj bi prepričali oblast, da ne krči zgolj stroškov ampak da spodbuja tudi gospodarsko rast. Po pričakovanjih bodo v naslednjih dneh protestniki preplavili drugo največje mesto v državi, Barcelono. Tam bo namreč v torek sestanek Evropske centralne banke, na katerem bodo odločali o morebitni spremembi obrestne mere.