Španija: zgodovinska zmaga desnice in poraz levice

Španija je v pričakovanju ostrih ukrepov, gladkih korakov politike in tudi nestrinjanja.

Objavljeno
21. november 2011 07.11
Posodobljeno
21. november 2011 07.20
Mimi Podkrižnik, zunanja politika
Mimi Podkrižnik, zunanja politika
Predvidevanja so se uresničila: na parlamentarnih volitvah v Španiji je prepričljivo zmagala Ljudska stranka. Osvojila je skoraj 45 odstotkov glasov oziroma 186 od 350 poslanskih sedežev. Poraženi socialisti jih bodo zasedli le 110, kajti hrbet jim je obrnilo 4,5 od 11,3 milijona nekdanjih privržencev.

Medtem ko se na konservativni desnici ponašajo z »zgodovinsko« zmago, je socialistične levice po dobrih sedmih letih vladanja sram »zgodovinskega« poraza - podprlo jih je le slabih 29 odstotkov volivcev oziroma tretjina manj kot leta 2008 ali še drugače: najmanj v zadnjih 30 letih.

Ostri ukrepi

Vladne vajeti bo po novem držal dobro znani Mariano Rajoy, ki je med predvolilno kampanjo jasno napovedal, da so pred 46-milijonsko Španijo neizprosne protikrizne poteze: treba je dobiti bitko s finančnimi trgi, zmanjšati 21,5-odstotno brezposelnost in primanjkljaj na 4,4 odstotka BDP do konca prihodnjega leta, poskrbeti za zagon gospodarstva, ustvarjati nova delovna mesta... in potisniti državo z obrobja v središče Evrope.

Mnogi se bojijo, da je 56-letni Rajoy, ki bo mandat nastopil 20. novembra, predvsem »za Bruselj« čisto premalo karizmatičen. V domači politiki naj bi imel manj težav, kajti z absolutno večino v parlamentu bo lahko uspešno preskakoval ovire pri sprejemanju protikriznih ukrepov.

Kakor je obljubljal med predvolilno kampanjo, ki je minila brez hudih pretresov in večjih presenečenj, jih bo uvedel »na malone vseh področjih, razen pri pokojninah«. In prav zato je, kakor so prepričani nekateri analitiki, pričakovati, da se bo novi premier - biti hoče »predsednik vseh državljanov«, podobno kakor njegov socialistični predhodnik tarča protestov obupanih in jeznih državljanov ter gibanja »ogorčenih«, ustanovljenem 15. maja letos na osrednjem madridskem trgu Puerta del Sol.

S svojimi zahtevami po korenitih spremembah političnega in finančno-ekonomskega sistema tokratnih volitev, na katerih je bila udeležba skoraj 72-odstotna, niso postavili na glavo, so pa svoje glasove razpršili med manjše stranke. Po zaslugi njihovega nezadovoljstva tako z Ljudsko stranko na desnici kakor tudi s socialisti na levici si je volilni rezultat občutno popravila predvsem obrobna levo-zelena koalicija Izquierda Unida (Združena levica): zdaj, ko je osvojila 1,67 milijona glasov, bo zasedala 11 poslanskih sedežev. Za primerjavo: doslej je le dva. V parlament so se uvrstili tudi katalonski nacionalisti (CiU) s 16 sedeži, baskovska stranka Amaiur (sedem sedežev), sredinska stranka UPyD (pet)...

V ogenj

Konservativec Mariano Rajoy, po izobrazbi pravnik in po slogu tehnokrat, ima za sabo 30-letno kariero vztrajnega in potrpežljivega politika, ki zna čakati in dočakati. V letih, ko je bil premier José María Aznar (1996-2004), je vodil različna ministrstva: od ministrstva za javno upravo do šolstva in kulture, še notranjega, vmes je bil tudi premierov namestnik. Kakor razmišljajo nekateri analitiki, ga je Aznar konec leta 2004 določil za svojega naslednika zaradi značajskih lastnosti človeka, ki ga je mogoče poslati v ogenj - da ga pogasi. Kot vodji Ljudske stranke mu priznavajo, da jo je usmeril v zmernejše vode, poskrbel za red in vanjo pritegnil tudi političarke, Pravijo celo, da obstajata dva Rajoya: prvi je še vedno Aznarjeva senca, če ne kar njegov večni »ujetnik«, drugi se osvobaja. Na položaju predsednika vlade bo lahko pokazal, kateri med njima postaja z leti močnejši.