Španske banke zamrznile deložacije najrevnejših

Banke so se za ta ukrep odločile, potem ko sta si v zadnjih 15 dneh zaradi deložacije življenje vzeli dve osebi.

Objavljeno
12. november 2012 19.44
TOPSHOTS-SPAIN-FINANCE-BANK-HOUSING-DEBT
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Madrid - Združenje španskih bank (AEB) je danes sporočilo, da bodo za naslednje dve leti zamrznili deložacijo najbolj socialno ogroženih hipotekarnih dolžnikov. V izjavi za javnost so zapisali, da so se za ta ukrep določili zaradi »humanitarnih razlogov in družbene odgovornosti«.

Po poročanju BBC so banke od leta 2008, ko je v Španiji počil nepremičninski balon, zaradi neplačanega hipotekarnega posojila zaplenile 350.000 nepremičnin. Javnost je na ta problem postala bolj pozorna od petka, ko si je življenje vzela 53-letna ženska. Samomor je naredila le nekaj dni pred predvideno deložacijo. To je bil domnevno že drugi samomor v zadnjih 15-dneh, povezan s prisilno izselitvijo.

Zaradi pritiska javnosti so se danes sestali tako predstavniki vladnih kot opozicijskih strank, ki pripravljajo novo zakonodajo o prisilnih izselitvah. Ta je namreč ena najbolj strogih v Evropski uniji, saj morajo dolžniku kljub izselitvi še naprej odplačevati obroke hipotekarnega posojila. Minister za gospodarstvo Luis de Guindos je danes povedal, da je v Španiji trenutno praznih skoraj milijon stanovanj, zato po njegovih besedah nobena družina ne bi smela ostati brez strehe nad glavo.

»Nimamo drugam, kot na ulico«

Od petka zaradi prisilnih izselitev v Španiji potekajo protesti. Skupina protestnikov se ja danes zbrala pred sedežem vladajoče Ljudske stranke, nato pa se je odpravila proti parlamentu. Med njimi je bil tudi 59-letni Angel Moran, ki je brez dela že štiri leta. »Izselili nas bodo dvajsetega tega meseca. Nimamo drugam, kot na ulico,« je povedal.

Kakšne kriterije bodo banke upoštevale pri odločanju o socialno najbolj ogroženih, še ni znano.