Damask: v napadu ubit obrambni minister

V samomorilskem napadu v Damasku je bil ubit tudi svak sirskega predsednika Asef Šavkat.

Objavljeno
18. julij 2012 09.01
Posodobljeno
18. julij 2012 09.15
Mo. Z., Mo. B., Delo.si
Mo. Z., Mo. B., Delo.si

Damask -Sirski obrambni minister Daud Abdula Radžiha je bil po pisanju libanonskega časnika Al Ahbar ubit v samomorilskem napadu v poslopju varnostne službe v Damasku. Na njegov položaj pa je bil medtem že imenovan Fahed Džasem al Freige. Za posledicami napada je po poročanju sirske državne televizije umrl tudi Hasan Turkmani, nekdanji obrambni minister in zdajšnji svetovalec podpredsedniku države.

Sirski observatorij za človekove pravice je potrdil tudi smrt namestnika obrambnega ministra in svaka sirskega predsednika Bašarja al Asada Asefa Šavkata.

Za posledicami napada je po poročanju Al Džazire za zdaj še neuradno umrl tudi notranji minister Mohamed al Šar.

Sirska televizija je poročala, da je bil tarča samomorilskega napada sestanek članov vlade in visokih predstavnikov varnostnih sil v močno varovanem poslopju nacionalnega varnostnega urada v četrti Ravda v središču mesta. Odgovornost za napad je že prevzela uporniška Svobodna sirska vojaka.

Nizozemski novinar Sander van Hoorn je po pisanju Guardiana na socialnem omrežju Twitter danes dopoldne zapisal: »Vožnja v bližini Kabuna, sever Damaska. Siloviti spopadi. Več sto ljudi zapušča domove.«

Ponoči v Turčijo prebegnila sirska generala

Turško zunanje ministrstvo je po pisanju tiskovne agencije AFP sporočilo, da so v noči na sredo čez sirsko-turško mejo prebegnili dva sirska vojaška generala in 330 Sircev.

»Bitka za Damask«

Spopadi v sirski prestolnici so se po pisanju BBC nadaljevali tudi ponoči. Sirski uporniki so včeraj po pisanju zahodnih medijev razglasili bitko za Damask, ki so jo poimenovali Damaščanski vulkan, Muslimanska bratovščina je državljane pozvala, naj se »odločilni bitki« pridružijo. O spopadih so ponoči poročali z več četrti na jugozahodu Damaska.

Sirska tiskovna agencija Sana poroča, da so oborožene teroristične skupine napadle transformatorje v Al Kabunu, kar je povzroičolo veliko gmotne in denarne škode. Sirska vojska se je po pisanju agencije spopadla z oboroženimi skupinami, ki so začele streljati in poskušale blokirati ceste v okrožju Naher Aiša v Damasku. Menda je režimski vojski tam uspelo vzpostaviti mir. Neimenovani vir je za agencijo dejal, da vladna vojska nadaljuje z lovom na oborožene teroristre v damaščanskem okrožju Al Midan, agencija pri tem tudi omenja, da so bili na strani teroristov številne žrtve.

Kofi Anan zaprosil za prestavitev glasovanja o resoluciji

Generalni sekretar Organizacije združenih narodov Ban Ki Mun poskuša o novih ukrepih proti Siriji kitajsko vodstvo prepričati, naj ukrepe podpre. Sekretar se je po pisanju BBC že sestal s kitajskim predsednikom Hu Jintaom.

Kitajska, ki ima v ZN pravico veta, je sicer doslej podpirala najtesnejšo Asadovo zaveznico Rusijo, s katero sta blokirali odločitve VS ZN, kritične do režima Bašarja al Asada v Damasku.

Predlog resolucije, ki so jo pripravile Velika Britanija, Francija, ZDA, Nemčija in Portugalska, ob podaljšanju mandata opazovalne misije za novih 90 dni predvideva tudi sankcije v skladu s sedmim poglavjem ustanovne listine ZN, ki dopušča tudi možnost vojaškega posredovanja. Članice VS ZN bi morale o resoluciji sicer odločati danes, a so britanski diplomati za BBC povedali, da je posebni odposlanec za Sirijo Kofi Anan zaprosil za prestavitev glasovanja.

Moskva za Ananov mirovni načrt in proti vojaškemu posredovanju

V Moskvi se je te dni mudil posebni odposlanec ZN in Arabske lige Kofi Anan. »Za podporo vašim mirovnim prizadevanjem bomo storili vse, kar je v naši moči,« je včeraj Putin podprl Ananov šeststranski mirovni načrt.

Ruski veleposlanik pri ZN Vitalij Čurkin je po poročanju ruskega medija Russia Today včeraj dejal, da bo Rusija vložila veto na vsako resolucijo, ki odpira pot za vojaško posredovanje v Siriji. »Kakršno koli spogledovanje s sedmim poglavjem Ustanovne listine ZN v predlogu resolucije bomo zavrnili.«