Spreminjanje evropske pogodbe ni prioriteta za Francijo

Ne da bi hotel je Hollande postal »skrivno orožje«, s katerim britanska politika notranjepolitično obračunava z opozicijo.

Objavljeno
31. januar 2014 19.23
BRITAIN/
Mimi Podkrižnik, zunanja politika
Mimi Podkrižnik, zunanja politika
Spreminjanje pogodbe EU ni prioriteta za Francijo, je na francosko-britanskem­ vrhu na Otoku poudaril predsednik­ François Hollande. Premieru­ Davidu Cameronu je dal s tem jasno vedeti, kakšno­ je njegovo­ stališče do vse bolj odklonilnega­ britanskega ­pogleda na Evropsko unijo.

Francija se po Hollandovih besedah strinja, da bi moralo biti predvsem »območje evra bolje koordinirano in integrirano«, »za spreminjanje evropske pogodbe pa ni pravi trenutek«. Pod pritiskom evroskeptikov v konservativni stranki je premier Cameron že večkrat obljubil, da bo poskušal na novo izpogojevati članstvo VB v EU. Zdaj brez zadrege napoveduje, da čaka Britance, če ga bodo prihodnje leto ponovno izvolili, leta 2017 referendum o njihovi prihodnosti v evropski družbi.

Ne da bi, seveda, hotel, je Hollande postal »skrivno orožje«, s katerim vladajoča britanska politika notranjepolitično obračunava z opozicijo. Domači konservativci so pred francosko-britanskim vrhom pri Oxfordu svarili, češ, če bi vladali laburisti Eda Milibanda, bi se Veliki Britaniji pisalo precej slabo, tako kakor gre pod levico ekonomsko slabo Franciji. Takšno retoriko je izbral sam predsednik vlade Cameron, ki je pokazal s prstom na 11-odstotno francosko brezposelnost, stagnacijo industrije in probleme podjetništva, pa tudi na čedalje manjše zanimanje tujih investitorjev za francoski trg. »Vrnitev v takšno ekonomsko norost bi za nas pomenila uničenje.«

Britanija, ki je bila še pred letom in pol v slabi gospodarski kondiciji, se zdaj, kakor opažajo pri Mondu, čuti politično in ekonomsko nad Francijo, k čemur je z ljubezensko afero Gayet, ki je izbruhnila pred kratkim, nekaj pridal sam Hollande. Aferaško senco vleče za seboj.