Srbi so s kamenjem obmetavali vojake Kforja

Pripadniki Kforja so z bodečo žico obkolili eno od cestnih blokad, nato pa je več sto Srbov skušalo žico odstraniti.

Objavljeno
24. november 2011 08.23
Posodobljeno
24. november 2011 08.23
Vili Einspieler, Beograd
Vili Einspieler, Beograd
Kosovska Mitrovica - V incidentu v noči s srede na četrtek, ko je Kfor poskušal odstraniti barikado v kraju Dudin krš pri Zvečanu na glavni cesti med Prištino in Beogradom, je bilo ranjenih 21 pripadnikov Kforja, medtem ko uradnih podatkov o ranjenih Srbih ni.

Glasnik Kforja Uwe Nowitzky je poudaril, da je Kfor ravnal v skladu s svojo pristojnostjo, da zagotovi varnost in svobodo gibanja. Predsednik občine Zvečan Dragiša Milović pa je dejal, da je provokacija dokaz nespoštovanja dogovora, da Kfor ne bo enostransko ukrepal.

Začelo se je okoli polnoči, ko so pripadniki Kforja ugotovili, da betonske barikade na mostu v kraju Dudin krš nihče ne varuje. Zato so prestopili barikado in nekaj deset metrov na njeni srbski strani postavili bodečo žico in španske jezdece. Srbi so nemudoma sprožili sistem alarmiranja, glasno hupanje in pozivi po mobitelih pa so spravili na noge vso Kosovsko Mitrovico. Na barikadi je bilo že v nekaj minutah 1500 Srbov, tovornjaki pa so začeli dovažati tone gramoza in peska. Sprva so bile informacije protislovne, tako da se ni vedelo, katere narodnosti so pripadniki Kforja. Ko se je izvedelo, da so Portugalci in Madžari, je množica protestnikov odločno krenila v boj za svoje pravice.

Več sto Srbov je odstranilo bodečo žico in španske jezdece, vojake Kforja so obmetavali s kamenjem, njihovo transportno vozilo pa so začeli potiskati v obcestni jarek. Kfor je odgovoril s solzivcem in opozorilnimi streli v zrak. Po uradni različici dogodka se je Kfor okoli pol dveh po polnoči umaknil, ker so se razmere tako zaostrile, da jih ne bi bilo več mogoče nadzorovati, na terenu pa se je videlo, da so se vojakom tresle hlače.

Pri Kforju so še navedli, da so Srbi nanje odvrgli celo ročno granato, česar pa ne moremo ne potrditi ne zanikati, ker nam solzivec ni dišal in smo se umaknili s prve bojne črte. Srbi v prvih vrstah so bili tako kot kforjevci opremljeni s ščiti, nekateri tudi z zaščitnimi maskami, trezne glave pa so pozivale razgrete rojake, naj vojakov ne obmetavajo s kamenjem. Končalo se je z več metrov visokim kupom iz gramoza in peska, ki je resno ogrozil obstoj mostu in cestne zapore, ki preprečuje svobodno gibanje do mejnega prehoda Jarinje na meji s Srbijo.

Čeprav namen Kforjeve nočne operacije v kraju Dudin krš, kjer je prva barikada za Srbe simbolnega pomena, ni bil odstranjevanje blokad, se je Kfor odločil, da jo bo odmaknil, ker na njej ni bilo protestnikov. Nasilje je tako izbruhnilo po njihovi zaslugi, operacija pa ni imela zveze z eksplozijo, ki je sredi noči odjeknila v srbskem delu Kosovske Mitrovice, poškodovala dve vozili in vznemirila prebivalstvo. Dragiša Milović je poudaril, da so Srbi na severu Kosova, ki so pod pritiskom že zato, ker so vsak dan po nekaj ur brez električne energije, znova odločno pokazali, da ne bodo dovolili odstranitve barikad, če ne bodo odpravljeni vzroki, ki so jih prisilili k uporu.