Srbija in Kosovo: priprave na pogajanja v senci zapletov

Pri uresničevanju bruseljskega sporazuma se vse bolj zapleta.

Objavljeno
08. julij 2013 12.38
KOSOVO-SERBIA/
Vili Einspieler, Beograd
Vili Einspieler, Beograd
Beograd – Srbska vlada se pripravlja na začetek pristopnih pogajanj z EU, čeprav se pri uresničevanju bruseljskega sporazuma vse bolj zapleta. Srbi na severu Kosova so sestavili svoj parlament, kosovska skupščina pa je zavrnila sprejetje zakona o amnestiji.

Vodilni predstavniki in svetniki srbskih občin Kosovska Mitrovica, Zvečan, Zubin Potok in Leposavić, ki zavračajo bruseljski sporazum o severu Kosova, so sestavili začasno skupščino Kosova in Metohije. Za predsednika je bil izbran predsednik občine Leposavić Slavko Stevanović, ki trdi, da lahko samo demokratična in gospodarsko močna Srbija pomaga Srbom na Kosovu; ne morejo sprejeti, da bi bila cena za vstop Srbije v EU izguba ozemlja in nasilna integracija v institucije nepriznane države.

Na ustanovni seji ni bilo nikogar iz srbske vlade, poslanci so po zaprisegi sprejeli deklaracijo, da je skupščina predstavniško telo državljanov Srbije v pokrajini. Stevanović je poudaril, da kosovski Srbi s tem pošiljajo sporočilo Beogradu in mednarodni skupnosti, da je treba v primeru Srbije spoštovati mednarodno pravo, ustanovno listino ZN in resolucijo 1244 varnostnega sveta o Kosovu kot sestavnem delu Srbije. Namestnik predsednika občine Zvećan Ljubomir Radović je povedal, da se ne bodo uklonili in podprli implementacije dogovora o normalizaciji odnosov med Srbijo in Kosovom. Opozoril je, da ne bodo nikoli priznali oblasti v Prištini, zavračajo tudi sodelovanje na lokalnih volitvah. Kosovska predsednica Atifete Jahjaga je na podlagi bruseljskega sporazuma za 3. november razpisala lokalne volitve, te bodo prvič po letu 2000 potekale na celotnem ozemlju Kosova. Srbi na severu Kosova so lokalne volitve leta 2009 bojkotirali, sodelovanje Srbov južno od reke Ibar je bilo simbolično.

Proti sestavi skupščine se je izrekel predsednik skupščinskega odbora za Kosovo Milovan Drecun, češ da bo oslabila pozicijo Srbije in Srbov na Kosovu. To je legitimno in legalno dejanje kosovskih Srbov, pa meni vodja poslanske skupine Demokratske stranke Srbije Slobodan Samardžić.

Kosovski pravosodni minister Hajredin Kuçi je pojasnil, da zakon o amnestiji, ki ni zasnovan na etnični podlagi, ne bo pomilostil morilcev. Kljub temu kosovski parlament zakona ni sprejel. Na plodna tla niso padla niti pojasnila, da je zakon nujen za normalizacijo odnosov. Po prepričanju srbskega premiera Ivice Dačića bi preprečil Prištini, da kazensko preganja kosovske Srbe, ki ne priznajo neodvisnosti Kosova. Meni tudi, da je sprejetje zakona izjemno pomembno za zaposlovanje kosovskih Srbov v policiji in pravosodju. Po prepričanju srbskega pravosodnega ministra Nikole Selakovića brez zakona o amnestiji sploh ni mogoča integracija uslužbencev pravosodja in policije v kosovske institucije. Gre za zelo resen problem, ki onemogoča izvajanje bruseljskega sporazuma. Sklenil je, da bi zakon o amnestiji, ta bi varoval tudi tiste, ki so pozivali k državljanski neposlušnosti, prinesel pravno varnost Srbom in odprl vrata spravi.

Zatika se tudi pri preprostejših nerešenih vprašanjih, na primer telekomunikacijah, ker je kosovska vlada zavrnila zahteve srbske delegacije o mobilni telefoniji. Toda srbska vlada se že pripravlja na začetek pristopnih pogajanj z EU. Meni, da je prvi potreben korak temeljita rekonstrukcija vlade. Prvi podpredsednik srbske vlade Aleksandar Vučić pravi, da pristopni pogovori ne bodo rešili vseh težav Srbije, nova vlada bo morala pozornost usmeriti predvsem na gospodarstvo in življenjski standard. Vlada bo po njegovem storila vse, da bi do konca leta uresničila sporazum o normalizaciji odnosov med Srbijo in Kosovom. Srbske politike so evropski diplomati opozorili, da država še nima datuma – izbrala si ga bo sama s svojo resnično pripravljenostjo. Kako zares kaže implementaciji bruseljskega sporazuma, bo bolj jasno že v ponedeljek, ko bosta Dačić in kosovski premier Hashim Thaçi v Bruslju znova sedla za isto mizo.